NavMenu

Deset najtraženijih zanimanja u BiH

Izvor: eKapija Srijeda, 26.02.2014. 16:00
Komentari
Podeli
Godišnja analiza portala Posao.ba pokazala je da je ponuda poslova u 2013. godini veća za 11% u odnosu na godinu prije. Prema rezultatima, najtraženija zanimanja u našoj zemlji su komercijalista, programer, prodavač/trgovac, administrativni radnik, direktor, kreditni službenik, računovođa, konobar, grafički dizajner i farmaceut.

U 2013. godini na navedenom portalu objavljeno je preko 9.000 oglasa za posao dok je otvorenih radnih mjesta bilo oko 22.000. Prema procjenama, putem Posao.ba, zaposlenje je našlo 18.681 osoba.

- Poslodavci su u protekloj godini načešće tražili radno iskustvo, visoku stručnu spremu, te radnike za stalni radni odnos. Najviša ponuda poslova je u većim gradovima BiH, pa je tako na prvom mjestu Sarajevo, nakon čega slijedi Banja Luka, Bijeljina... - kaže Edina Šehović, marketing menadžerica portala Posao.ba.

Osim toga, najtraženija vještina bila je sposobnost rada na računaru, pregovaračke vještine i fleksibilnost.

- Mjesečno najviše plaćena zanimanja su direktor čija je maksimalna plaća 7.400 maraka i programer sa platom od 2.700 KM. Najmanje plaćena a među najviše traženim zanimanjima u 2013. godini jesu prodavač ili trgovac sa minimalnom mjesečnom netom plaćom u iznosu od 340 KM i konobar sa 350 KM - kaže Samra Mujanović, projekt asistentica Posao.ba.


Među deficitarnim kategorijama poslova za koje je potražnja bila veća od ponude su IZ softver, zdravstvo i zanatske usluge.

- Poslovi za kojima je bila veća potražnja od ponude na tržištu su policija, zaštitarske usluge, turizam, proizvodnja, arhitektonske usluge i druge - dodali su iz Posao.ba.

Od početka rada, preko portala Posao.ba zaposleno je preko 60.000 osoba čija baza biografija sada broji preko 190.000. U prosjeku, za jedan oglas, apliciralo je 45 kandidata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.