NavMenu

Otvaranje tekstilnih pogona i proizvodnja komponenti za elektromobile obilježili 2013. u preduzeću "Nikola Tesla"

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.01.2014. 16:08
Komentari
Podeli

Bosna i Hercegovina bi sa svojim potencijalima, resursima i što je najvažnije, sa dobrom radnom snagom mogla postati vodeća ekonomija u regiji samo kad bi se privrednicima pustilo da rade svoj posao, odnosno kad bi politika ostala po strani, smatra Dragan Vučetić, direktor JP "Nikola Tesla", koje je u protekloj godini pokrenulo nekoliko značajnih projekata, prenosi "Radio Sarajevo".

Prvi projekt je oživljavanje tekstilne industrije u RS. Naime, ovo preduzeće je u maju 2013. otvorilo pogon tekstilne industrije u Bileći, gdje je tokom protekle godine posao našlo oko 400 radnika.

- Tekstilna industrija je, možemo reći, budućnost ove zemlje. Pogon u Bileći ima najmodernije strojeve i sa najsavremenijom tehnologijom predstavlja najbolji centar za obuku u Europi. Nama je problem nešto drugo, problem su kadrovi. BiH je nekad imala odlične kadrove i sada nam nedostaje kvalitetnih kadrova koje ćemo nastojati obučiti, jer posla u ovoj industriji ima i više nego dovoljno - rekao je Vučetić.

Osim tekstilne industrije, u protekloj godini ovo preduzeće je krenulo i sa proizvodnjom ključnih komponenti za električni automobil.

- Prošle godine obavili smo testnu fazu, a ove bi trebala krenuti serijska proizvodnja elektromobila - kazao je Vučetić dodajući da na proizvodnji komponenti rade i poduzeća iz RS, ali i iz FBiH i da se ovdje proizvodi 60% komponenti za elektromobil.

Prema njegovim riječima, Njemačka planira proizvodnju 14.000 elektromobila, a u BiH se proizvode komponente vrijedne 10.000 EUR po automobilu, piše "Oslobođenje", a prenosi "Radio Sarajevo".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.