NavMenu

Završena prva faza obnove mosta Mehmed paše Sokolovića

Izvor: eKapija Petak, 04.10.2013. 11:05
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Neimari koji rade na rekonstrukciji mosta Mehmed paše Sokolovića u prvoj fazi obnove sanirali su temelje mosta i izravnali korito rijeke, kako bi voda prolazila podjedanko kroz sve lukove, čime su završeni podvodni radovi, potvrdio je šef gradilišta iz Turske firme "ER-BU Cenk Koparan", javlja portal 058.ba.

On kaže da su popunjene kamene šupljine u podvodnim dijelovima mosta, koje su nastale zbog plahovitog toka rijeke Drine i izvršeno inektiranje prirodnim materijalima, koji su korišteni prilikom prvobitne gradnje mosta prije 500 godina.

Tokom oktobra planirana je sanacija fuga na bočnim stranama ćuprije kao i na sporedna tri luka.

Postojeće kamene kocke će se ukloniti i iskoristiti za popločavanje dijela kompletne rampe, a gazište mosta će biti popločano kameniim pločama po uzoru na mostarski most i stari most u Konjicu.

U idućoj godini planirani su radovi na sanaciji podloge gazišta, ograde mosta i njegovoj rasvjeti. Cijeli projekat odobrila je Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika svjetske kulturne baštine.

Na projektu je angažovano 58 radnika, od čega je 18 iz Turske, a ostalo je domaća radna snaga. Ukoliko vremenske prilike dozvole do kraja avgusta naredne godine biće svečano otvaranje mosta.

- Na osnovu sporazuma između hidroelektrana "Višegrad" i "Bajina Bašta", juče oko 18 časova počelo je punjenje akumulacionog jezera Perućac, tako da je prvog dana punjenja nivo rijeke podignut za jedan metar - izjavio je tehnički direktor Drinsko-limskih hidrolektrana Radisav Matić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.