NavMenu

U prvih 6 mjeseci ostvareno 84% budžeta opštine Čelinac

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 25.09.2013. 08:53
Komentari
Podeli

ČelinacČelinac

Budžet opštine Čelinac je u prvoj polovini ove godine ostvaren u iznosu od 2.441.000 KM što je oko 84% od plana, navodi se u polugodišnjem izvještaju o izvršenju budžeta.

Budžetski rashodi iznosili su 2.717.412 KM, što znači da je ostvaren budžetski deficit u iznosu od 276.498 KM.

Momčilo Zeljković, načelnik opštine Čelinac, rekao je na sjednici lokalnog parlamenta da je gotovo u svim prihodovnim stavkama ostvaren minus, pa čak i od sredstava koja stižu od indirektnih poreza i PDV, što ranije uglavnom nije bio slučaj.

- Da bismo održali funkcionalnost budžeta, morali smo da štedimo kod budžetskih korisnika, što se negativno odrazilo na njihove aktivnosti. Nešto optimizma ulijeva podatak da je punjenje budžeta u trećem tromjesečju za nijansu bolje u odnosu na prethodni period, ali već sada je izvjesno da godišnji plan budžeta od 5.787.000 KM nećemo ostvariti - naveo je Zeljković.

On je pozvao građane da ažurnije plaćaju porez na imovinu, napominjući da Čelinac ima najnižu zakonom dozvoljenu stopu na ovaj porez u Republici Srpskoj.

- Ne možemo se pohvaliti naplatom koja iznosi svega 36.000 KM, što je samo 44% od polugodišnjeg plana - dodao je Zeljković.

Odbornici skupštinske većine (SNSD, DNS i SP) tražili su od načelnika opštine da u narednom periodu uskladi budžetske rashode sa prihodima i racionalizuje lokalnu administraciju, a opozicioni odbornici (SDS, NDP i PDP) imali su brojne kritike na način prikupljanja i trošenja budžetskih sredstava.

Odbornik SNSD-a Ilija Vujičić istakao je da je preglomazna opštinska administracija najveći budžetski potrošač, te predložio rukovodstvu opštine da razmisli o preraspodjeli radnog vremena kako bi se uštedjelo na platama, a time ostalo i više sredstava za korisnije namjene.

Odbornik NDP-a Boro Berić rekao je da je loše stanje u budžetu opštine Čelinac posljedica lošeg planiranja budžeta, viška zaposlenih u opštinskoj administraciji i velikih zaduženja iz prethodnog perioda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.