Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 25.09.2013.| 08:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U prvih 6 mjeseci ostvareno 84% budžeta opštine Čelinac

Čelinac (Foto: b)

Budžet opštine Čelinac je u prvoj polovini ove godine ostvaren u iznosu od 2.441.000 KM što je oko 84% od plana, navodi se u polugodišnjem izvještaju o izvršenju budžeta.

Budžetski rashodi iznosili su 2.717.412 KM, što znači da je ostvaren budžetski deficit u iznosu od 276.498 KM.

Momčilo Zeljković, načelnik opštine Čelinac, rekao je na sjednici lokalnog parlamenta da je gotovo u svim prihodovnim stavkama ostvaren minus, pa čak i od sredstava koja stižu od indirektnih poreza i PDV, što ranije uglavnom nije bio slučaj.

- Da bismo održali funkcionalnost budžeta, morali smo da štedimo kod budžetskih korisnika, što se negativno odrazilo na njihove aktivnosti. Nešto optimizma ulijeva podatak da je punjenje budžeta u trećem tromjesečju za nijansu bolje u odnosu na prethodni period, ali već sada je izvjesno da godišnji plan budžeta od 5.787.000 KM nećemo ostvariti - naveo je Zeljković.

On je pozvao građane da ažurnije plaćaju porez na imovinu, napominjući da Čelinac ima najnižu zakonom dozvoljenu stopu na ovaj porez u Republici Srpskoj.

- Ne možemo se pohvaliti naplatom koja iznosi svega 36.000 KM, što je samo 44% od polugodišnjeg plana - dodao je Zeljković.

Odbornici skupštinske većine (SNSD, DNS i SP) tražili su od načelnika opštine da u narednom periodu uskladi budžetske rashode sa prihodima i racionalizuje lokalnu administraciju, a opozicioni odbornici (SDS, NDP i PDP) imali su brojne kritike na način prikupljanja i trošenja budžetskih sredstava.

Odbornik SNSD-a Ilija Vujičić istakao je da je preglomazna opštinska administracija najveći budžetski potrošač, te predložio rukovodstvu opštine da razmisli o preraspodjeli radnog vremena kako bi se uštedjelo na platama, a time ostalo i više sredstava za korisnije namjene.

Odbornik NDP-a Boro Berić rekao je da je loše stanje u budžetu opštine Čelinac posljedica lošeg planiranja budžeta, viška zaposlenih u opštinskoj administraciji i velikih zaduženja iz prethodnog perioda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.