NavMenu

Gotova studija uticaja na okoliš za vjetroelektranu "Poklečani" u Posušju

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 09.09.2013. 16:00
Komentari
Podeli

"Elektroprivreda HZHB" planira izgradnju vjetroelektrane Poklečani u Općini Posušje. Gotova je studija uticaja na okoliš i društvo, koju je izradio Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, a kompanija je pozvala sve zainteresovane da daju primjedbe, prijedloge i mišljenje do 10. oktobra ove godine.

U aprilu 2010. godine Vlada Federacije BiH službeno je zadužila EP HZHB za pripremu i izgradnju VE "Poklečani".

Kao prvi korak, EP HZHB je zatražila dozvolu za instaliranje 50-metarskog stupa na području na kojem je planirana izgradnja vjetroelektrane, a što je odobreno 23. juna 2010. godine. Nakon što je općina izdala lokacijsku dozvolu mjerenja su počela u novembru 2010. godine i još uvijek traju, prenosi portal Indikator.ba.

Prema podacima iz izvještaja o mjerenjima od 14. novembra 2010. do 21. avgusta 2012. godine, srednja brzina vjetra je iznosila 8 metara u sekundi na visini od 50 metara. Predloženi vjetropark se sastoji od 36 vjetroturbina raspoređenih u dva reda.

Cilj okolišne i socijalne procjene je pružanje informacija o potencijalnim negativnim i pozitivnim okolišnim i socijalnim utjecajima projekta. Također, ova procjena nudi preporuke za ublažavanje potencijalnih negativnih utjecaja i unapređenje pozitivnih. U tu svrhu, izvršen je terenski obilazak projektnog područja te su identificirani, procijenjeni i dokumentirani svi potencijalni okolišni uticaji projektnih aktivnosti.

Početkom 2013. godine, vlada Zapadno-hercegovačke županije je donijela Odluku o dodjeli koncesije EP HZHB Mostar za korištenje energije vjetra u svrhu izgradnje i korištenja vjetroelektrane na lokalitetu Rakitna u Općini Posušje.

"WYG International" je ovlastio firmu "Meteotest" za procjenu snage vjetra za VE "Poklečani".

U sljedećoj fazi projekta biće potrebno obratiti se općinskom vijeću općine Posušje, sa zahtjevom za prenamjenu, proglašenje javnog interesa i izvlaštenje zemljišta u svrhu građenja VE "Poklečani" s pratećom trafostanicom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija, Industrija

U Pelagićevu se gradi solarna elektrana vrijedna oko 5 mil KM

U Pelagićevu je počela izgradnja solarne elektrane snage tri megavata, vrijedna oko 5 mil KM. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana. Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.