NavMenu

Fabrika duhana Sarajevo ostvarila dobit od 1,23 mil KM u prvoj polovini 2013.

Izvor: eKapija Utorak, 03.09.2013. 12:04
Komentari
Podeli

Fabrika duhana Sarajevo (FDS) zabilježila je neto dobit u prvom polugodištu od 1,23 mil KM, što je bolji rezultat nego u istom periodu lani kada je dobit iznosila oko 985.000 KM, izvještava portal "Indikator.ba".

Dobit je uvećana uprkos tome što su poslovni prihodi kompanije unekoliko manji, ali su istovremeno smanjeni rashodi.
Poslovni prihodi kompanije za prvih šest mjeseci 2013. iznosili su 25,25 mil KM, u odnosu na 25,92 mil KM u prvom polugodištu 2012. godine.

Manji su bili prihodi od prodaje učinaka (24,86 mil KM u odnosu na 25,28 mil KM), pri čemu je pad doživjela prodaja na domaćem tržištu.

Prihodi od prodaje na domećm tržištu manji su za oko 2,5 mil KM nego u istom periodu lani - iznosili su 18,28 mil KM, a u prvom polugodištu 2012. godine 20,80 mil KM.

Prihodi od prodaje na stranom tržištu uvećani su sa 3,1 na 3,4 mil KM, a rast su zabilježili i prihodi od prodaje povezanim licima.

Poslovni rashodi FDS-a za prvih šest mjeseci iznosili su 24,6 mil KM i manji su za nešto više od pola miliona KM (u prvom polugodištu 2013. godine iznosili su 25,2 mil KM), a na što su uticaj imali manji troškovi proizvodnih usluga i amortizacije.

Fabrika duhana Sarajevo ima kapital od 222,8 mil KM, te neraspoređenu dobit od 50,7 mil KM, od čega najveći dio, 49,5 mil KM, čini neraspoređena dobit iz prethodnih godina.

FDS je znatno smanjio dugoročne obaveze - iznose 2,9 mil KM (6,7 mil KM u istom peridou 2012), dok su kratkoročne oabveze ostale na približno istom nivou od oko 12,3 mil KM.

Kompanija ima 362 zaposlenika, 17 manje nego u istom periodu prošle godine.

FDS ima vlasničke udjele iznad 10% u društvima: "Tobacco press" Mostar, "UPI Poslovni sistemi" Sarajevo,
"Univerzalpromet" Tuzla, Vakufska banka Sarajevo, "Unis" Sarajevo, Privredna banka Sarajevo, "Remontmontaža" Tuzla, ZIF MI-GROUP Sarajevo, "ZIF Bonus" Sarajevo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.