NavMenu

Rudnik "Kakanj" uvodi video nadzor u jamama pogona "Haljinići" - Vrijednost investicije 470.000 KM

Izvor: eKapija Utorak, 02.07.2013. 15:44
Komentari
Podeli

Direktor rudnika "Kakanj" Mirsad Jašarspahić potpisao je u petak (28. jun 2013.) sa direktorom slovenačke firme "TEVEL" Živkom Iztokom Ugovor o realizaciji druge faze projekta "Automatizacija i daljinski nadzor transportnog sistema i sistema odvodnjavanja u jamama pogona "Haljinići" ".

Ukupna vrijednost investicije je 470.000 KM. Rudnik "Kakanj" učestvuje sa vlastitim sredstvima u iznosu od 330.425 KM, a u finansiranje preostalog dijela investicije biće uključen Centar za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije, saopšteno je na sajtu "Elektroprivrede BiH".

Prvom fazom ovog projekta bila je tretirana automatizacija i daljinski nadzor dijela transportnog sistema i sistema odvodnjavanja. Realizacijom II faze u sistemu odvodnjavanja planira se instalacija uređaja i opreme za daljinsko upravljanje sa dvije centrifugalne pumpe u glavnoj pumparnici i proširenje sistema videonadzora sa još četiri kamere.

To podrazumijeva videonadzor: komore jamske transformatorske stanice za napajanje širokočelne opreme 6/1 kV, komore hidraulične pumpe, presipa sa sabirnog grabuljara na transporter sa gumenom trakom i presipa sa čelnog grabuljara na sabirni grabuljar, donja komora čela, uključujući jamske transformatorske stanice 6/1 kV i hidraulične pumpe. Na ovaj način, sistem automatizacije približava se eksploataciji uglja u širokom čelu. Osim toga, doći će i do softverskog proširenja postojećeg informatičkog sistema u nadzorno upravljačkom, dispečerskom centru u upravnoj zgradi pogona "Haljinići".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.