NavMenu

Dobit mikrokreditnih organizacija 497.000 KM

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 12.06.2013. 14:54
Komentari
Podeli

Mikrokreditne organizacije u RS u prvom kvartalu ove godine ostvarile su dobit od 497.000 KM, navodi se u izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

Na nivou mikrokreditnog sektora RS u prvom kvartalu prošle godine ostvaren je negativan finansijski rezultat u iznosu od milion KM.

U izvještaju Agencije za bankarstvo se ističe da su mikrokreditna društva u prva tri mjeseca ove godine ostvarila dobit od 585.000 KM, dok su mikrokreditne fondacije ostvarile manjak prihoda nad rashodima u iznosu od 88.000 KM.

- Dva MKD su ostvarila dobit, a novoosnovano MKD gubitak od 20.000 KM. S druge strane, tri MKF su imale manjak prihoda nad rashodima, dok je jedna MKF bila na nuli - dodaje se u izvještaju.

U izvještaju Agencije za bankarstvo RS ističe se da su ciljna grupa korisnika kredita MKO uglavnom mali preduzetnici i građani sa nižim prihodima.

- Ova grupa korisnika u pravilu teže dobija kredite od banaka, jer nije u mogućnosti da obezbijedi zahtijevanu dokumentaciju i ispuni strože uslove kreditiranja kod banaka. Takođe, ova grupa korisnika teže podnosi stanje ekonomske i finansijske krize, što za posljedicu ima pogoršanje kvaliteta kreditnog portfolija i smanjenje nivoa kredita u mikrokreditnom sektoru - navodi se u izvještaju.

Na kraju prvog kvartala ukupni krediti sektora MKO iznosili su 142,1 mil KM i rasli su po stopi od 1% u odnosu na 2012. godinu.

U izvještaju Agencije ističe se da su mikrokreditne organizacije u RS u prvom kvartalu 2013. godine smanjile prosječnu ponderisanu efektivnu kamatnu stopu na kredite sa 20,06% na 19,44%.

- To je u najvećoj mjeri uslovljeno padom kamata po dugoročnim kreditima - navodi se u izvještaju.

U izvještaju se dodaje da je mikrokreditna fondacija "Mikrokredit" Srbac 28. marta ove godine podnijela zahtjev za prestanak rada, te da joj je početkom aprila Agencija oduzela dozvolu za rad.

U izvještaju se takođe podsjeća da je u MKD "Sinergija plus" iz Banjaluke u toku stečajni postupak.

Potraživanja

U izvještaju se navodi da dospjela potraživanja iznose 1,5 mil KM ili 1,1% od ukupnih kredita MKO, te da imaju stopu rasta od 16% u odnosu na kraj 2012. godine.

- Ta potraživanja uglavnom se odnose na kredite fizičkim licima - dodaje se u izvještaju.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Glas Srpske" od 11.06.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Industrija, Finansije

Federalna vlada izdvaja više od 27 mil KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH u utorak na sjednici donijela, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, četiri odluke kojim se usvajaju programi utroška sredstava tekućih transfera u ukupnom iznosu od 27,2 mil KM. Sredstva se raspodjeljuju po projektima utvrđenim Programom i isplatit će se korisnicima kao nepovratna (grant) sredstva. Prvom odlukom je usvojen Program utroška sredstava Tekućih transfera drugim nivoima

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.