NavMenu

Mesna industrija "Akova impex" iz Hadžića potpisala ugovor o koncesiji za eksploataciju vode

Izvor: eKapija Srijeda, 05.06.2013. 14:43
Komentari
Podeli

Ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica i direktor privrednog društva "Akova impex" d.o.o. Sarajevo Zulfija Omeragić potpisali su danas ugovor o koncesiji za korištenje pitke podzemne vode iz bunara OB-1 između Vlade Kantona Sarajevo, kao koncesora, i privrednog društva "Akova impex" d.o.o. Sarajevo, kao koncesionara.

Ovim Ugovorom o koncesiji, privredno društvo "Akova impex" d.o.o. Sarajevo stiče pravo korištenja pitke podzemne vode u obimu od 15 l/s ili u obimu od 473.354,28 m³ na godišnjem nivou iz bunara označenog sa OB-1 koji se nalazi u proizvodnom krugu privrednog društva "Akova impex" d.o.o. Sarajevo, Mostarsko raskršće bb, Hadžići.

Pitka podzemna voda iz bunara označenog sa OB-1 koristiće se, kumulativno ili alternativno, kao sanitarna voda u postupku pripreme, prerade i proizvodnje mesa i mesnih prerađevina i u tehnološkim procesima proizvodnje za ostale namjene te duge potrebe.

Odlukom koja je donesena u oktobru 2012. godine, Vlada KS-a će dati podsticaj razvoju privrede tog područja povećanjem proizvodnih kapaciteta firme za 50% čime će se ostvariti povećanje prihoda od prodaje proizvoda za oko 50 mil KM, omogućiti zapošljavanje novih 48 radnika, kao i povećati uplate pripadajućih poreza i doprinosa za oko 175.140 KM, povećanje dobiti ove firme za 30%, odnosno za oko 2 mil KM te će se shodno ovome omogućiti i povećanje indirektnih i direktnih poreza, osigurati priliv sredstava iz naknade za dodijeljenu koncesiju i niz drugih značajnih ekonomskih koristi.

Vremenski period za koji se daje koncesija je 30 godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.