NavMenu

BiH regionalni lider u proizvodnji halal proizvoda

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.02.2013. 11:54
Komentari
Podeli

Bosna i Hercegovina postala je regionalni lider u proizvodnji halal certifikovanih proizvoda, a nastavak razvoja tog sektora važan je dio ekonomije u zemlji.

Agencija za izdavanje certifikata za halal kvalitet otvorena je 2006. godine i nadzire proizvodnju artikala koji se pripremaju u skladu s islamskim pravom. U BiH posluje 47 certifikovanih kompanija, a iz Agencije kažu da je interes za halal certifikovanje veliki, posebno za prehrambene i farmaceutske proizvode.

Valdet Peštalić, šef odjela za edukovanje pri Agenciji za izdavanje certifikata za halal kvalitet, rekao je da broj potrošača koji koriste halal proizvode uveliko premašuje broj muslimana.

- Potencijal od 20 miliona klijenata na halal tržištu jugoistočne Evrope je značajan, imajući u vidu da su jedna trećina potrošača halal proizvoda muslimani, a dvije trećine nisu muslimani- izjavio je Peštalić.

Halal certifikat postao je sinonim za zdrave, ispravne proizvode, a ta hrana nije u suprotnosti s pravilima drugih vjera, kaže on. Kompanije u BiH proizvode preko 2.000 vrsta halal proizvoda, koji se izvoze širom svijeta.

- Mi smo načinili ogroman iskorak na bliskoistočnom tržištu. Također, za nas su vrlo interesantna tržišta Malezije, Iraka, Pakistana, Egipta, bivših sovjetskih republika, Libije i Južne Afrike- rekao je Peštalić.

Peštalić je izjavio da nije moguće znati ukupni prihod koji kompanije u BiH ostvaruju od halal proizvoda, ali prema podacima agencije, globalno tržište za halal hranu raste svake godine i procjenjuje se na 472 mlrd EUR, dok je procijenjena vrijednost za tržište EU 51 mlrd EUR .
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović izjavio je da BiH može lokalno ostvariti korist od halal tržišta.

- Tom proizvodnjom može se doprinijeti zasijavanju mnogo neiskorištenog zemljišta, a može se zaposliti i ogroman broj ljudi- kaže Lijanović.

Halal turizam u regionu još uvijek je u razvoju. Poduzeti su određeni koraci u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji, gdje je certifikovano 15 hotela, restorana i putničkih agencija.
U Hrvatskoj ima 35 certifikovanih kompanija, skoro 2.000 halal proizvoda i jedan centar za certifikaciju. Srbija, Makedonija i Crna Gora imaju urede koji rade pod nadzorom bosanske Agencije za izdavanje certifikata za halal kvalitet iz Tuzle. Ta bosanska agencija certifikovala je 110 kompanija u regionu.

- Pošto 57.000 muslimana u Hrvatskoj ne predstavlja veliko tržište, sve kompanije koje čine okosnicu hrvatske prehrambene industrije imaju svoje pogone u Bosni i Hercegovini- izjavio je Aziz Hasanović, direktor hrvatskog Centra za izdavanje certifikata za halal kvalitet.

U Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, zanimanje za halal certifikate je u porastu.

- Uvođenjem halal certifikata, mi smo stvorili uslove za povećanje prodaje u muslimanskim zemljama, koje pokrivaju jednu četvrtinu zemljine kugle. Kompanije iz Katara namjeravaju kupiti veću količinu mesa iz Makedonije- izjavio je Zlatko Dimitrevski, direktor firme "Vigo 48" iz Bitolja.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.kupujmodomace.ba od 27. februara 2013. godine )

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.