NavMenu

Završen prvi most u BiH izgrađen tehnologijom postupnog naguravanja

Izvor: eKapija Nedjelja, 13.01.2013. 12:41
Komentari
Podeli

U četvrtak (10. januar 2013. godine) obavljeno je završno naguravanje posljednjeg segmenta Mosta 3 na Koridoru 5C, poddionica Drivuša - Gorica, pišu Nezavisne.

Riječ je o prvom objektu te vrste u BiH koji je izgrađen tehnologijom postupnog naguravanja, a sastoji se od dva mosta, od kojih je jedan dug 510, a drugi 420 m.

Ova tehnologija je zahtijevala da na jednoj strani mosta bude izgrađena tehnološka stanica na kojoj je vršeno betoniranje punog profila mosta po segmentima dužine 21,5 m, nakon čega je posebnom presom naguravana rasponska konstrukcija preko izgrađenih stubova te je tako kompletirana osnovna konstrukcija mosta.

Direktor JP "Autoceste FBiH" Ensad Karić istakao je da je ovo najznačajniji korak u spajanju Sarajeva i Zenice od završetka dionice Kakanj- Bilješevo, izrazivši posebno zadovoljstvo zbog činjenice da su radove projektovanja i izgradnje Mosta 3 izvele kompanije iz BiH.

Ukupna vrijednost izgradnje Mosta 3 iznosi 15.039.525 KM, a izgradnjom mosta tehnologijom postupnog naguravanja kompanija "ŽGP" stekla je reference za izgradnju mostova na ovaj specifičan način.

Most će biti u potpunosti završen do maja, a tunel "Vijenac" (na koji se Most 3 nastavlja) biće probijen do marta ove godine te će ova poddionica i Sarajevska zaobilaznica biti završene na proljeće 2014.

Foto: www.avaz.ba

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.