NavMenu

"Žiranti" premijerno u februaru 2013. godine u Narodnom pozorištu Republike Srpske

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 24.12.2012. 14:40
Komentari
Podeli

Pozorišna predstava "Žiranti", po tekstu Marija Ćuluma, biće premijerno izvedena u februaru 2013. godine na sceni "Petar Kočić" Narodnog pozorišta Republike Srpske, prenosi Glas Srpske.

Komad će postaviti reditelj Aleksandar Pejaković, koji je na istoj sceni uspješno režirao "Odumiranje međeda" Branka Ćopića, predstavu za koju se uvijek traži karta više.
Pejaković kaže da je bez dileme prihvatio poziv umjetničkog direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Željka Stjepanovića da se postavkom teksta "Žiranti" promovišu domaći pisci.


- "Žiranti" su 2006. godine, pod prvobitnim nazivom "Srećna nova", objavljeni u knjizi "Jednočinke" u izdanju Akademije umjetnosti iz Banjaluke, tako da sam se još kao student upoznao sa ovom neobičnom komedijom, koju je Mario Ćulum prijavio na ovogodišnju dramsku radionicu "Teatar festa", koju su vodili Branko Brđanin Bajović i Rade Simović - kazao je Pejaković.


Najavio je da će ova predstava biti izvedena i u okviru pratećeg programa "Teatar fest"-a 2013. godine.
- Bitno je napomenuti da je prije nekoliko godina pod nazivom "Srećna nova" snimljena i radio drama u režiji samog autora, tako da nije riječ o praizvedbi Ćulumovog teksta, već samo o prvoj pozorišnoj inscenaciji - rekao je Pejaković.


Radnja "Žiranata" smještena je u stan od 20 m2 u kojem dva bračna para i jedna starica dočekuju Novu godinu. Reditelj smatra da će publika imati mnogo materijala da se od srca nasmije uz ovu komediju.
- Duhovitost "Žiranata" ogleda se prije svega u apsurdnim replikama, koje sve likove dovode do izbezumljenja, jer se ne zna ko više laže i ko je veći licemjer. Stan od 20 m2 u kojem se dočekuje nova godina je personifikacija "komfora" u kojem očekujemo bolje sutra, malo sutra - ističe Pejaković.

Glumačku podjelu "Žiranata", predvođenu Đorđem Markovićem, čine Koviljka Šipka, Radenka Ševa, Mirzeta Jakšić i Zoran Stanišić. Scenograf je Nevena Milašinović, a kostimograf Ivana Jovanović. Lektor je Milorad Telebak.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.