NavMenu

Snažne mjesečne oscilacije u naplati indirektnih poreza u BiH

Izvor: Fena Srijeda, 31.10.2012. 16:04
Komentari
Podeli

Glavno obilježje tekućih trendova u naplati indirektnih poreza u 2012.godini u Bosni i Hercegovini jesu snažne mjesečne oscilacije.

Nakon rasta prihoda u augustu došlo je do pada prihoda, tako da je stopa rasta s 0,9 posto pala na svega 0,05 posto, naglašava se u nanovijem biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) i precizira da oscilacijama u naplati najviše doprinose prihodi od akciza na cigarete i derivate nafte.

Prema preliminarnom izvještaju za period januar - septembar 2012., UIO je naplatio, po odbitku povrata, 3,669.7 mlilijardi KM prihoda od indirektnih poreza.

"Septembar 2012. donio je pad netonaplate prihoda od indirektnih poreza od šest posto, što je kumulativni rast od 0,9 posto na nivou od osam mjeseci 2012. svelo na svega 0,05 posto, značajno udaljivši naplatu prihoda od aprilskih projekcija Odjeljenja", ističu analitičari UIO.

Iako je PDV dominantan prihod u strukturi prihoda od indirektnih poreza, prihodi od akciza, pogotovo na duhanske proizvode, iz godine u godinu postaju sve značajniji.
Udio prihoda od akciza na duhan za devet mjeseci 2012. iznosio je 15,3 posto, a na derivate nafte, s uključenom putarinom, 14,1 posto.

Stoga, svaka ozbiljnija oscilacija u ovim prihodima utječe i na ukupne prihode.

Nestabilnost akciza ima različite uzroke. Kod duhanskih proizvoda ona je rezultat politike malog broja velikih tržišnih učesnika, a kod derivata nafte uglavnom je posljedica zakonskih rješenja koja omogućavaju diferencirano oporezivanje po vrsti derivata i namjeni.

Poređenje s pretkriznom 2008.godinom ukazuje na negativne trendove naplate, ali i na efekte provedenih politika u području indirektnih poreza u području carina i akciza/putarine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Industrija, Finansije

Federalna vlada izdvaja više od 27 mil KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH u utorak na sjednici donijela, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, četiri odluke kojim se usvajaju programi utroška sredstava tekućih transfera u ukupnom iznosu od 27,2 mil KM. Sredstva se raspodjeljuju po projektima utvrđenim Programom i isplatit će se korisnicima kao nepovratna (grant) sredstva. Prvom odlukom je usvojen Program utroška sredstava Tekućih transfera drugim nivoima

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.