NavMenu

Studija remonta pruge na dionicama Doboj-Maglaj i Jelina-Zenica na Koridoru Vc

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.09.2012. 12:47
Komentari
Podeli

Evropska unija (Generalna direkcija EK za proširenje) je jula 2012. godine odobrila izvedbu studije za remont željezničke pruge u Bosni i Hercegovini na dionicama Doboj-Maglaj i Jelina-Zenica, kao dijelova regionalne saobraćajne mreže koju je razvio Opservatorij transporta jugoistočne Evrope (South East Europe Transport Observatory – SEETO).

Dionice (Doboj-Maglaj 23.5 km dvostrukog kolosijeka i Jelina-Zenica 9 km jednostrukog kolosijeka) ove željezničke pruge leže na pravcu Paneuropskog koridora Vc koji se proteže od Ploča do Budimpešte.

Studija je podijeljena u dvije faze: prva faza je izrada jednostavne Studije izvodivosti (uključujući i analizu troškova i pogodnosti, tzv. cost- benefit analizu) koja će obrazložiti opravdanost rekonstrukcije (remonta tračnica) na ovim dionicama, uključujući i željezničke stanice. U principu se namjerava nastaviti praksa rekonstrukcije kakva se već koristi i na drugim dijelovima Koridora Vc, što podrazumijeva: remont tračnica kako bi se kolosijek vratio u stanje predviđeno izvornim projektom tj. omogućilo postizanje brzine od 80-100 km/h, odnosno 120 km/h gdje je to moguće bez izmještanja trase; postavljanje novih tračnica i skretnica u stanicama; popravak mostova, propusta, nagiba i nasipa; instaliranje signalizacije / sigurnosnih sistema na onim stanicama i putnim prijelazima gdje trenutno ne postoje, te adaptaciju putnih prijelaza. Druga faza je izrada Glavnog projekta, uključujući i pripremu tenderske dokumentacije.

Ova Studija, čija je izrada započela 16. maja, dio je programa Evropske komisije za pomoć u izgradnji infrastrukture Infrastructure Project Facility (IPF) – u okviru programa Investicijski okvir za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF). Studiju podržava i Evropska investiciona banka (EIB), jer se predviđa da će se izvedba projekta finansirati kreditom ove banke. EIB, EBRD i Evropska komisija već sufinansiraju remont drugih dionica željezničkog Koridora Vc u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevu je 5. septembra održan inicijalni sastanak na kojem je izvršeno predstavljanje tima i raspravljani metodološki pristup i plan organizacije. Početna faza projekta trajat će šest sedmica.

Projekt implementira konzorcij COWI-IPF, preko tima od 24 stručnjaka angažovanih na određeno vrijeme, a nadzire Glavni ekspert za saobraćaj, u uskoj saradnji s Javnom korporacijom Željeznice BiH, Željeznicama Republike Srpske i Željeznicama Federacije BiH.

Finalizacija Studije izvodivosti očekuje se u januaru, a izrada Glavnog projekta u septembru 2013. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.