NavMenu

Inspektori na terenu: Posebna pažnja naplati boravišne takse

Izvor: Oslobođenje Ponedjeljak, 30.07.2012. 08:03
Komentari
Podeli

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo u prvih šest mjeseci ove godine prekontrolisali su 28 objekata koji pružaju usluge smještaja, rečeno je za Oslobođenje u ovoj instituciji.

U Upravi ističu da su posebnu pažnju obratili na nadzor nad prijavom boravka građana koji koriste usluge noćenja, odnosno na naplatu i uplatu boravišne takse.

"Inspektori su utvrdili da je u kontrolisanim objektima, od januara do kraja juna ostvareno 115.223 noćenja, te da određeni broj njih nije izvršio uplatu boravišne takse, zbog čega su protiv istih pokrenuti prekršajni postupci. Sve kontrole obavljene su po službenoj dužnosti, odnosno u ovom periodu nismo imali prijava građana, koje se odnose na neprijavljivanje gostiju", kaže se, između ostalog, u odgovoru koji smo dobili iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo.

Sarajevski inspektori najavljuju da će u skladu sa svojim godišnjim "planom i programom" nastaviti kontrole u oblasti ugostiteljstva. Inspektori će tako kontrolisati plaćanje boravišnih taksi, isticanje cjenovnika, izdavanje računa, vršiti kategorizaciju ugostiteljskih objekata, te kontrolisati legalnost njihovog rada, odnosno da li posluju na osnovu rješenja nadležnog organa. Iz Uprave napominju i na to da su obveznici plaćanja boravišne takse dužni podnijeti godišnju prijavu nadležnoj ispostavi Porezne uprave FBiH, te da se prinudna naplata provodi po propisima o naplati poreza i doprinosa, što je precizirano Uredbom o boravišnoj taksi.

Podsjećamo, Oslobođenje je početkom jula objavilo informaciju – procjenu turističkih zajednica u BiH da više od polovine gostiju koji posjete našu zemlju barem na jedan dan nije prijavljeno.

Iako nema praznih kreveta zvanična popunjenost kreveta u Sarajevu je 45 posto. Problem sa uplatama boravišne takse najizraženiji je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a tamošnja turistička zajednica ne uplaćuje ni jednu KM TZFBiH. Direktor TZ-a HNK-a Andrija Krešić kaže da ne postoje pravi podaci o broju gostiju i noćenja ostvarenih u HNK-u.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.