NavMenu

Sporni položaj i veličina: U centru Jelaha planiran sportski i stambeno-poslovni centar

Izvor: eKapija Utorak, 24.07.2012. 11:57
Komentari
Podeli

Općinsko vijeće Tešnja usvojilo je nacrt urbanističkog rješenja mikrolokacije centra Jelaha, prema kojem se na ovom lokalitetu trebaju graditi novi društveni, kulturni i administativni sadržaji.

Nacrt predloženog rješenja upućen je na dvomjesečnu javnu raspravu, tokom koje će zainteresovani građani, pravna i fizička lica, imati priliku da dostave svoje prijedloge i primjedbe.

Nermina Kotorić, iz Službe za katastar, urbanizam i imovinsko-pravne poslove općine Tešanj, za eKapiju je potvrdila da je na predmetnoj lokaciji planirana je izgradnja kulturno-sportskog centra, poslovno-stambenog objekta, prostora za sjedište Mjesne zajednice Jelah, prostora za ured općine Tešanj te podzemna garaža.

Naime, mjesna zajednica Jelah je prije skoro deset godina podnijela inicijativu da se postojeći prostor na kome je smještena preuredi, a dotrajala dvorana rekonstruira po veličini i funkciji. Predloženo je da se ispita mogućnost izgradnje novog objekte koji bi bio primjerniji mjesnoj zajednici.

Sportski radnici zatražili su da postojeća nefunkcionalna dvorana bude zamijenjena novom i prilagođena građevinskim gabaritima standardima koje zahtijevaju međunarodne sportske organizacije za održavanja takmičenja.

S obzirom da Centar Jelaha ima potrebu za jednim većim parkingom i stambeno poslovnim sadržajima, sugerirano je da se preispita mogućnost izgradnja ovih važnih kapaciteta. Urađen je i Glavni projekat – rekonstrukcije i semaforizacije raskrsnice u Jelahu kojim je obuhvaćena te projektovana saobraćajnica koja se proteže istočnim dijelom predmetnog lokaliteta te ju je neophodno uvrstiti u urbanističko rješenje.

Na osnovu ovih zahtjeva građana Jelaha, projektant je ponudio rješenje-dispoziciju planiranih sadržaja, prema kojem je predviđeno povlačenje stambeno-poslovnog objekta prema magistralnoj cesti dok se sportski centar pomjera se prema planiranom stambeno-poslovnom objektu.

Nermina Kotorić navodi da se centar Jelaha nalazi između Magistralnog puta Teslić-Doboj i Regionalnog puta Prnjavor-Jelah-Tešanj, te rješavanje raskrsnica ove dvije visokofrekventne saobraćajnice predstavlja jedan od značajnijih problema ovog naselja.

"Za navedenu raskrsnicu urađen je Glavni projekat kojim je tretirana i saobraćajnica koja povezuje Magistralni i regionalni put a zadire u obuhvat urbanističkog rješenja te ju je bilo neophodno uvrstiti kao bitan elemenat koji utiče na dispoziciju sadržaja na lokaciji", ističe Kotorić.

Prva javna rasprava na kojoj je prezentirano urbanističko rješenje održana je protekle sedmice u općini Tešanj, tokom koje su učesnici iznijeli brojne primjedbe na dokument i predložili različita rješenja.

"Primjedbe koje su iznesene na urbanističko rješenje mikrolokacije centra Jelaha uglavnom se odnose na položaj, veličinu i kapacitet planiranih sadržaja na predmetnom lokalitetu", potvrdila je Kotorić.

Nakon isteka roka za javnu raspravu, nadležna služba sumirat će sve dostavljene primjedbe te konačan prijedlog rješanja dostaviti Vijeću općine Tešanj na usvajanje.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.