NavMenu

Dodjela prvih koncesija u SBŽ-u: Solarne elektrane uskoro i u Jajcu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 16.07.2012. 13:16
Komentari
Podeli

U Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) bi se uskoro trebale početi graditi prve solarne elektrane čime su krenuli pravcom koji su trenutno prisutan u čitavoj zemlji, a to je aktivnije iskorištavanje solarne energije. Ministarstvo gospodarstva SBŽ-a danas je raspisalo javne pozive za dodjelu koncesija iz ove oblasti. Radi se od javnom pozivu za dodjelu koncesija za izgradnju fotonaponskih ćelija na dva lokaliteta u Jajcu.

Jedan je na lokaciji Blaževići gdje se planira izgradnja solarnih fotonaponskih ćelija, snage 5 MW po lokaciji. Koncesija za eksploataciju se dodjeljuje na 30 godina po sistemu D.B.O.T. (Projektuj, Izgradi, Upravljaj, Prenesi) koji podrazumijeva da će nakon isteka koncesije, elektrana preći u vlasništvo SBŽ.

Što se tiče druge koncesije za koju je raspisan javni poziv radi se o izgradnji solarnih panela na hali za rezanje kamenena plivita koja je u vlasništvu komapnije Pliva iz Jajca. I ona će biti dodijeljena na 30 godina, a radi se o ćelijama snage do 5 MW. Rok za podnošenje prijava je 30 dana.

Prema javnom pozivu koncesionari se obvezuju da će projektirati, izgraditi i eksploatirati solarne elektrane u skladu sa odredbama propisa o korištenju obnovljivih izvora energije, prostornog uređenja i građenja i dr., te da će riješiti imovinskopravne odnose prije ulaska u posjed i pribaviti propisane dozvole i suglasnosti.

D. Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.