NavMenu

Izgradnja Univerzitetske biblioteke u Sarajevu počinje sljedeće godine

Izvor: Fena Ponedjeljak, 02.07.2012. 08:07
Komentari
Podeli

"Historijski događaj za Univerzitet u Sarajevu je projekt izgradnje Univerzitetske biblioteke koja će biti jedna od najbolje opremljenih i najmodernijih u regiji", rekao je u razgovoru za Fenu, prof.dr. Faruk Čaklovica, rektor Univerziteta u Sarajevu

Čaklovica je istakao da će izgradnja početi već sljedeće godine, a okončana krajem 2015. godine, te da ga raduje što će upravo univerzitetska biblioteka biti prvi objekt u Kampusu UNSA koji će biti izgrađen uz podršku prijateljske Kraljevine Saudijske Arabije, koja je od 1992. godine pa do danas pomagala Bosnu i Hercegovinu, posebno razvoju obrazovanja.

Na pitanje da li je nastava prilagođena evropskim standardima, s obzirom da je UNSA najveći i najstariji univerzitet u BiH i ima sporazume o akademskoj saradnji sa više od 110 univerziteta u Evropi i svijetu, rektor je rekao kako je UNSA prvi univerzitet koji je implementirao sva tri ciklusa, becheler, master i doktorski studij

"UNSA je potpisnik Bolonjske deklaracije 2005.godine i prvi je univerzitet koji je započeo realizaciju i implementaciju reforme visokog obrazovanja po bolonjskim principima, tako da smo prepoznati kao institucija za koju se kaže da je lider u visokom obrazovanju, u nauci, umjetnosti, u BiH i regionu. Stoga nastavljamo saradnju na evropskom nivou sa svim drugim institucijama i sigurni smo da ćemo biti prepoznatljivi po onim determinantama kvaliteta koje profiliraju obrazovanje na UNSA kao vodećoj visokoškolskoj instituciji", rekao je.

Na konstataciju da implementacija bolonjskog procesa zahtijeva i velika finansijska sredstva, te kako se oni snalaze, rektor je rekao da budžet koji UNSA dobija od Kantona Sarajevo iznosi 60 miliona KM, to je 50 posto sredstava koja su neophodna za jedno skromno funkcioniranje UNSA. Po jednom studentu to je 1.800 KM što u ovom trenutku, ako se poredi sa drugim univerzitetima u regiji i Evropi je veoma skromna finansijska podrška za nastavu i nastavni proce

"UNSA ima godišnji budžet oko 120 miliona KM, što znači da nedostajućih 60 miliona KM realiziramo na bh. i evropskom tržištu, kroz evropske projekte. Nedostatak finansijskih sredstava smo kompenzirali kroz veći angažman nastavnika i saradnika, sarađivali smo sa privrednim institucijama jer su tu postojale rezerve u podršci nastave kroz praktičnu i teoretsku nastavu, imali smo podršku od tri evropska projekta mobilnosti. Osigurali smo boravak nastavnika, studenata, saradnika na 30 evropskih univerziteta, a kompenzacija je uslijedila i kroz projekt cjeloživotnog obrazovanja po bolonjskim principima, Jedini smo Univerzitet koji je pripremio aktuelne teme za cjeloživotno učenje za sve stručne i naučne profile", kaže Čaklovica.

Rektor je naglasio da je cilj "ne samo da se zadrži aktuelni trend pozicioniranja u obrazovanju, nauci i umjetnosti, nego i da zauzmemo sigurno jedno od boljih mjesta na evropskoj ljestvici prestižnosti UNSA".

Rektor je istakao kako je "ovo postratni period koji je sa sobom donio mnoge anomalije u društvu, tu su mnoge neprincipijelnosti gotovo na svim nivoima, dakle u takvom jednom ambijentu radi, razvija se i predvodi bh. društvo UNSA, kao vodeća obrazovna i naučna institucija".

"Ne želimo da u akademskoj zajednici imamo saradnika koji unose nemir i koji rade mimo etičkih principa koji su sveti za sve zajednice, a pogotovu za našu akademsku zajednicu", rekao je Čaklovica i dodao de je često bilo i disonantnih tonova, a sve te neprincipijelnosti kojih je bilo u hodu, "mi smo otklanjali, u skladu sa preporukama Odbora za etička pitanja UNSA".

Na pitanje da li je zadovoljan postignutim rezultatima, s obzirom da mu mandat rektora ističe 1. oktobra ove godine, te šta će u nasljedstvo ostaviti budućem rektoru prof.dr. Muhamedu Avdispahiću, rektor Čaklovica je rekao kako su u vrijeme njegovog mandata tri važna projekta, uspješno završena, a to je izgradnja Poljoprivredno prehrambenog fakulteta, izgradnja Akademije scenske umjetnosti, izgradnja infrastrukture kampusa UNSA, a uslijedit će izgradnja univerzitetske biblioteke

Rektor je posebno istakao velike projekte UNSA a to je Tempus kao najvažniji program Evropske unije i prisutan je u Bosni i Hercegovini od 1996. godine, te da je "posebno značajno da je od 1996. godine do danas realiziran 131 Tempus projekt koji uključuje institucije iz BiH, a od toga je UNSA učestvovao u oko 100 projekata, a na tri projekta je bio i koordinator, te otvaranje Fonda "Suada Dilberović" iz kojeg se finansiraju socijalno ugroženi, kao i Fond "Akademik Edhem Čamo", te "Fonda za nauku i umjetnost", koji će direktno pojačavati referentnost nastavnika i saradnika UNSA".

Istakao je da s ciljem prevencije i borbe protiv korupcije, te osiguranja integriteta i kvaliteta u visokom obrazovanju UNSA je potpisao i sporazume o saradnji sa Transparency International BiH, kao i sa Centrom za civilno društvo "Kyodo" na projektu "Borba protiv korupcije u obrazovanju".

"Po prirodi, čovjek želi puno više uraditi, ali sve ono čime smo se kandidirali, realizirali smo, i puno više od toga, jer je akademska zajednica nešto što je fluidno, od ideje do realizacije učestvovali smo u punom kapacitetu", rekao je na kraju razgovora rektor i najavio donatorsku konferenciju za izgradnju kampusa UNSA, otvaranje jednog univerzitetskog TV kanala, kao i otvaranje Ureda za ljudske resurse.

Ipak, ističe prof. Čaklovica, najveći problem sa kojima se suočava akademska zajednica je komunikacija, što znači „da sve ono što se dogovori na Senatu i prenese na organizacione jedinice fakulteta i akademija, da se što je dogovoreno u jednom optimalnom vremenskom intervalu realizira“.

Čaklovica je izuzetno ponosan na to što „smo obrazovali prave intelektualce, prave patriote, čestite građane BiH, dobre stručnjake i buduće graditelje BiH, preko Studentskog parlamenta sarađivali sa studentima, promovirali uvažavanje, ljubav, uz nadu da će generacije stručnjaka koje UNSA daje državi na uslugu, sigurno biti dobri i da će uspješno voditi Bosnu i Hercegovinu.

U akademskoj 2010/2011. godini na Univerzitetu u Sarajevu broj stalno zaposlenog osoblja iznosi 2.395, od čega je 1.365 nastavnika i saradnika zaposlenih u stalnom radnom odnosu, dok je 1.030 broj stalno zaposlenih u administraciji, te pomoćnog i tehničkog osoblja na Univerzitetu. Ukupan broj studenata upisanih na Univerzitet u Sarajevu u akademskoj 2010/2011. godini iznosi 34.117.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.