Izvor: Fena | Srijeda, 28.06.2006.| 15:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kredit od 12 mil. EUR za projekat upravljanja zračnim prometom u BiH

U Londonu su 26. i 27. juna 2006. godine usaglašeni svi dokumenti kreditnih ugovora između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i predstavnika državnih i entitetskih institucija BiH, namijenjenih za realizaciju Projekta upravljanja zračnim prometom. Osim Branka Dokića, ministra komunikacija i transporta BiH, i Ljerke Marić, ministrice finansija i trezora BiH, pregovorima su prisustvovali i entitetski ministri komunikacija i transporta, te predstavnici Direkcije za civilnu avijaciju BiH (BHDCA).

Kredit od 12 miliona EUR će se koristiti za realizaciju Projekta upravljanja zračnim prometom u BiH. Prva raspoloživa sredstva kredita bit će dostupna do kraja 2006. godine, a kredit će se vraćati 15 godina u 24 rate, od septembra 2009. do marta 2021. godine. Realizacijom ovog kredita, BiH će konačno biti osposobljena da potpuno samostalno kontroliše svoj zračni prostor. Trenutno BiH izdvaja 75% sredstava dobijenih od EUROCONTROL-a za prelete aviona preko bh. teritorije, Zagrebu i Beogradu.

Koliko je ovaj kredit ekonomski opravdan, naglasio je Dokić, najbolje ilustruje činjenica da BiH za samo godinu i po dana plati drugom za kontrolu letenja iznos koji je veći od ukupnog kredita. Predviđeno je da se kreditni ugovori potpišu 31. jula 2006. godine u Sarajevu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.