NavMenu

Kredit od 12 mil. EUR za projekat upravljanja zračnim prometom u BiH

Izvor: Fena Srijeda, 28.06.2006. 15:02
Komentari
Podeli

U Londonu su 26. i 27. juna 2006. godine usaglašeni svi dokumenti kreditnih ugovora između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i predstavnika državnih i entitetskih institucija BiH, namijenjenih za realizaciju Projekta upravljanja zračnim prometom. Osim Branka Dokića, ministra komunikacija i transporta BiH, i Ljerke Marić, ministrice finansija i trezora BiH, pregovorima su prisustvovali i entitetski ministri komunikacija i transporta, te predstavnici Direkcije za civilnu avijaciju BiH (BHDCA).

Kredit od 12 miliona EUR će se koristiti za realizaciju Projekta upravljanja zračnim prometom u BiH. Prva raspoloživa sredstva kredita bit će dostupna do kraja 2006. godine, a kredit će se vraćati 15 godina u 24 rate, od septembra 2009. do marta 2021. godine. Realizacijom ovog kredita, BiH će konačno biti osposobljena da potpuno samostalno kontroliše svoj zračni prostor. Trenutno BiH izdvaja 75% sredstava dobijenih od EUROCONTROL-a za prelete aviona preko bh. teritorije, Zagrebu i Beogradu.

Koliko je ovaj kredit ekonomski opravdan, naglasio je Dokić, najbolje ilustruje činjenica da BiH za samo godinu i po dana plati drugom za kontrolu letenja iznos koji je veći od ukupnog kredita. Predviđeno je da se kreditni ugovori potpišu 31. jula 2006. godine u Sarajevu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija, Industrija

U Pelagićevu se gradi solarna elektrana vrijedna oko 5 mil KM

U Pelagićevu je počela izgradnja solarne elektrane snage tri megavata, vrijedna oko 5 mil KM. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana. Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.