NavMenu

Na Međunarodnoj konferenciji ENERGA 2012 preko 60 stručnjaka iz oblasti energetske efikasnosti

Izvor: eKapija Petak, 08.06.2012. 09:28
Komentari
Podeli

Dvodnevna Međunarodna konferencija ENERGA 2012 kao programski stručni sadržaj Međunarodnog sajma energija, industrija, rudarstvo, otvorena je jučer u Tuzli. Tematika ovogodišnje konferencije su izazovi i iskustva u transformaciji energetskog sektora u okolinski održivu ekonomsku djelatnost.

Na Konferenciji o temama energetske efikasnosti govori preko 60 stručnjaka iz ove oblasti iz cijelog regiona. Teme se kreću od transformacije energetskog sektora, strategije razvoja termoenergetskog sektora, realizacije politika razvoja obnovljivih izvora energije, politika energetskog menadžmenta i energetske efikasnosti, pa do finansijskih modela podrške procesu transformacije energetskog sektora.

Energetski i industrijski kanton

U ime Vlade TK, učesnicima se obratio kantonalni ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežiček. "Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je Tuzlanski kanton prepoznat kao energetski i industrijski kanton jer je ovdje koncentracija proizvodnje električne energije i uglja preko 50 posto u odnosu na cijelu BiH. U Vladi TK smo pokušali da se, pored naših komparativnih prednosti velike proizvodnje uglja i električne energije, okrenemo energetskoj učinkovitosti. Napravili smo vodič energetske efikasnosti na prostoru TK, koji je usvojen, a sadrži strateške ciljeve u okviru uštede energije na svim planovima", kazao je Knežiček.

U svom pozdravnom obraćanju načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović je kazao da je energetska efikasnost velika razvojna šansa, a posebno za onoga koji prvi ima ideju. "Sve što želim za BiH, želim i za Tuzlu, a to je pametan, održiv i integrirajući razvoj. Htio bih zaštitu javne imovine svih građana i htio bih sačuvati integrativni faktor jer bez integracije nema ništa. Moj slogan je `Niko nije pametan kao svi", kazao je Imamović.

˝Ono što se danas napravi trajat će do 2050. i duže˝

Konferencija je otvorena predavanjem "Green New Deal - GND za Zapadni Balkan - Vizija nove energetske paradigme Zapadnog Balkana do 2050", konsultanta za ekonomiju energije, studija Heinrich Boell Stiftung - HBS Aleksandra Kovačevića. Prezentacija ove studije urađena je u toku 2011/2012., u okviru aktivnosti Heinrich Boell Stiftung-HBS za region Zapadnog Balkana: BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija. Studija obrađuje koncept i elemente realizacije vizije "low carbon" energetike i ekonomije regiona do 2050. godine. Ideja editora je da pozvano predavanje posluži kao ilustracija radikalnog pristupa GND, koga zagovaraju 2zelene političke opcije u EU", i na taj način provocira diskusiju oko vizije razvoja energetike, i posebno elektroenergetike, kao i o neophodnom procesu transformacije ovih sektora, naročito u segmentu proizvodnje.

"Sve strategije počinju velikim ciljevima, koji se i ne ostvaruju baš uvijek, ali je bitno da imate neku tačku prema kojoj se ide. U našem slučaju ciljevi su ekonomična proizvodnja i ekonomična potrošnja, a treće je dekarbonizacija ekonomije zaključno sa 2050. godinom. Rok 2050. godina vam kaže da vi već danas morate planirati objekte shodno tom cilju, jer ono što se danas napravi trajat će do 2050. i duže. Ako hoćemo da nešto bude jeftino i ekonomično onda moramo zamisliti da traje dugo", kazao je Kovačević.

U okviru Konferencije učesnici će slušati o temama implementacije najboljih raspoloživih tehnologija u okviru nove Direktive Europske Unije za industrijske emisije, implementacije EU pravne stečevine u oblasti energetike i životne sredine, politici razvoja oblasti energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini, poslovnim politikama i strateškim ciljevima EP BiH i brojnim drugim temama.

izvor: TIP.ba

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.