NavMenu

Otvorena renovirana zgrada: Mašinski fakultet u Sarajevu energetski efikasan

Izvor: Fena Ponedjeljak, 23.04.2012. 12:43
Komentari
Podeli

Ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon, rezidentni predstavnik UNDP-a Juri Afanasiev i ambasadorica Španije u BiH Maria Aurora Mejia danas su zvanično otvorili renoviranu zgradu Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Zahvaljujući pomoći UNDP-a putem UN-ovog programa "Očuvanje okoliša i klimatske promjene" (finansiranom iz Fonda za ostvarivanje Milenijskih razvojnih ciljeva vlade Kraljevine Španije), te USAID-ovog projekta "Ekonomija ekonomske efikasnosti (3E)", sarajevski Mašinski fakultet postao je model upravljanja potrošnjom energije u regionu.

UNDP, USAID i Mašinski fakultet u Sarajevu zajednički su projektovali i proveli nadogradnju sistema grijanja, zamjenu prozora i izolaciju zgrade, čime su troškovi grijanja zgrade smanjeni za 40 posto.

Pored zajedničkih aktivnosti, UNDP je osigurao i napredni kompjuterski program pod nazivom "Informatički sistem za upravljenje energijom (EMIS) u javnim zgradama", u vrijednosti više od 600.000 KM.

Američki ambasador u BiH Patrick S. Moon rekao je da je ovo fascinantan projekt koji je USAID podržao u sklopu politike predsjednika Baracka Obame na promoviranju zelenih tehnologija.

Ambasadorica Španije u BiH Maria Aurora Mejia istakla je da je posebno bitno što su u realizaciji projekta učestvovali lokalni inžinjeri koji će stečeno znanje moći iskoristiti u budućnosti i prenijeti na nove generacije.

Rezidentni predstavnik UNDP-a Juri Afanasiev naglasio je važnost današnjeg potpisivanja pisma obaveze za Multimedijalni centar za energetsku efikasnost (MCEE), koji su pored njega potpisali direktor USAID-ovog projekta 3E Zoran Morvaj i Ejub Džaferović, dekan sarajevskog Mašinskog fakulteta u čijem sklopu će se MCEE i nalaziti.

MCEE će biti mjesto na kojem će se građani moći informirati o rješenjima za energetsku efikasnost koja pružaju značajne uštede novca i nude nove mogućnosti poslovanja i zapošljavanja.

Ukupna vrijednost projekta je 561.500 KM, od čega je UNDP osigurao 375.000 KM, USAID 130.000 KM i Mašinski fakultet u Sarajevu 56.500 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.