NavMenu

Čvršćom saradnjom sa pravosuđem vratiti povjerenje investitora u tržište kapitala

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 02.04.2012. 09:46
Komentari
Podeli

Predsjednica Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske Mira Potkonjak kaže da je planirano uspostavljanje čvršće saradnje sa istražnim i pravosudnim organima s ciljem vraćanja povjerenja investitora i efikasnog funkcionisanja tržišta kapitala.

Potkonjak je navela da je Komisija započela razgovore sa predstavnicima svih učesnika na tržištu hartija od vrijednosti kako bi pronašli način da se tržištu obezbijedi jasna perspektiva i na taj način vrati povjerenje investitora.

Ona je izjavila za "Nezavisne novine" da se pripremaju zajedničke aktivnosti na organizovanju obrazovnih seminara i edukativnih aktivnosti sa istražnim, sudskim organima i tužilaštvom kako bi se, između ostalog, obezbijedila čvršća saradnja sa tim organima, jer efikasno funkcionisanje tržišta kapitala u znatnoj mjeri zavisi i od drugih institucija.

Prema njenim riječima, kod nas još nije formirana adekvatna sudska praksa u oblasti zaštita investitora, jer iako Zakon o privrednim društvima obezbjeđuje odgovarajuću zaštitu koja je u skladu sa direktivama EU, akcionari izbjegavaju da zaštitu svojih prava traže na sudu, pravdajući to sporošću sudova i visokim troškovima.

"Kako bismo vratili povjerenje investitora, nastavićemo da radimo na usklađivanju naše regulative sa pravom EU kako bismo omogućili slobodno kretanje kapitala i postali dio jedinstvenog tržišta", navela je Potkonjak.

Govoreći o podsticanju rasta prometa na Banjalučkoj berzi, Potkonjak kaže da pitanje prometa na bilo kojoj berzi nije pitanje samo regulatornog okvira i efikasnosti zaštite interesa investitora, već prije svega kvaliteta tržišnog materijala.

"Čini se da domaći emitenti nisu u dovoljnoj mjeri iskoristili mogućnosti da posredstvom tržišta kapitala predstave i sopstvene poslovne planove i očekivanja očekivanja u budućnosti", ocijenila je Potkonjak.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.