NavMenu

Zbog pogrešnih tumačenja ponovno u izmjene Zakona o porezu na dohodak

Izvor: eKapija Petak, 16.03.2012. 10:16
Komentari
Podeli

Nakon što je uočeno kako se pojedine odredbe Zakona o porezu na dohodak pogrešno tumače i primjenjuju, jer nisu dovoljno jasno definirane, Vlada FBiH je jučer u formi Prijedloga, utvrdila i Parlamentu FBiH uputila po hitnoj procedure njegove izmjene i dopune.

Jedna od izmjena je i brisanje odredaba koje reguliraju oporezivanje prihoda fizičkih osoba ostvarenih sudjelovanjem u igrama na sreću i u nagradnim igrama, budući da će ovo pitanje biti regulirano Prijedlogom novog Zakona o igrama na sreću. Ova odredba počet će se primjenjivati šest mjeseci nakon stupanja ovoga Zakona na snagu.

Fizičke osobe kojima je, na temelju ugovora o životnom ili dobrovoljnom mirovinskom osiguranju, po isteku ugovorenog razdoblja osiguranja, isplaćena osigurana suma ušteđena od uplaćenih premija, prema predloženim izmjenama Zakona, neće imati obvezu obračunavanja i plaćanja poreza na dohodak na tako isplaćenu sumu. Uvjet je da su na prihode od nesamostalne djelatnosti u vrijeme trajanja ugovora o osiguranju premije obračunati i uplaćeni obvezni doprinosi iz plaće i akontacija poreza na dohodak.

Isto se odnosi i na korisnike životnog ili dodatnog mirovinskog osiguranja za koje je tijekom razdoblja osiguranja premije uplaćivao poslodavac (tzv. menadžerska osiguranja) i na njih obračunavao i uplaćivao propisane doprinose. Ukoliko poslodavac ne obračuna i ne uplati na ime korisnika propisane doprinose i porez na dohodak, kao korist od nesamostalne djelatnosti, isplatitelj osiguranja će biti obvezan na ukupan iznos isplaćene sume obračunati i uplatiti porez na dohodak.

Izmjenama i dopunama se oporezivim prihodom od nesamostalne djelatnosti smatraju zaostale plaće, odnosno razlike plaća koje se odnose na protekle porezne periode, a koje se zaposleniku ili bivšem zaposleniku isplaćuju u tekućem poreznom periodu na osnovu sudskih presuda, osim iznosa zateznih kamata koje se, u ovom slučaju, ne smatraju oporezivim prihodom od nesamostalne djelatnosti.

Akontacije poreza na dohodak će, prema novom rješenju, biti oslobođene sve osobe koje su ostvarile povratak iz Federacije BiH u Republiku Srpsku i Distrikt Brčko BiH (porezna osnovica se umanjuje za iznos osobnog odbitka od 300 KM). Ovo stoga što je veliki broj povratnika u prijeratna mjesta prebivališta u RS, a koji su zaposleni i ostvaruju dohodak u FBiH, saopćili su iz Vlade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.