NavMenu

Zlatna groznica u Fojnici: Za dva mjeseca tender za eksploataciju rude?

Izvor: Oslobođenje Ponedjeljak, 20.02.2012. 08:34
Komentari
Podeli

Ove godine u Federaciji BiH mogla bi početi prava zlatna groznica.

Prema dosadašnjim informacijama, zlata, srebra i bakra na području FBiH ima, a koliko i gdje, još nije tačno istraženo. Ono što je zasad sigurno jesu zalihe zlata na području Fojnice, tačnije lokalitetu Bakovića.

I ukoliko sve bude išlo kako se planira u Vladi FBiH, za dva-tri mjeseca se očekuje raspisivanje međunarodnog javnog tendera za istraživanje i eksploataciju zlata na lokalitetu Bakovića. Ovu mogućnost za Oslobođenje najavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

"Ponukani podacima da tamo ima zaliha zlata i željom da se dođe do novih prihoda i za općine i za kantone i za Federaciju, pripremali smo određenu dokumentaciju za istraživanje i eksploataciju", kazao je ministar Trhulj.

Na području Bakovića staro je nalazište zlata i za vrijeme nekadašnje Kraljevine Jugoslavije Britanci su imali koncesiju za istraživanje i eksploataciju na tom lokalitetu. Koncesiju su vratili, a rudnik zatvorili, prema dostupnim informacijama, 1936. godine neposredno pred Drugi svjetski rat. Od tada rijetko da je iko ozbiljno ulazio u istraživanja nalazišta srebra, zlata, ali i bakra na području sadašnje Federacije BiH, mada postoje procjene koje kažu da oko Fojnice ima zlata vrijednog 300 miliona dolara. Isti izvori tvrde da su zapravo na prostoru bivše Jugoslavije, uprkos Boru i Majdanpeku, u Federaciji i najveća nalazišta bakra?!

"Prirodna bogatstva se moraju iskoristiti za dobrobit svih građana kako bi se kasnije koristila kao investiciona sredstva. Sve države na svijetu to rade, pa zašto ne bismo i mi", smatra ministar Trhulj. On kaže da bi se eventualnom eksploatacijom na području Fojnice dobila nova radna mjesta, a omogućio bi se i dodatni prihod Općini, Srednjobosanskom kantonu i FBiH, što bi značilo i nova ulaganja.

Nezvanično, firma Au-Aurum iz Jajca od 2008. godine pokušava dobiti koncesiju za istraživanje zlata u Bakovićima, te je u Općini Fojnica lani dobila prethodnu saglasnost za dodjelu koncesije za istraživanje rude zlata na lokalitetu Bakovića. Ista firma tražila je od Srednjobosanskog kantona koncesiju, ali tu još ništa nije dozvoljeno.

Vlada FBiH 31. kolovoza 2011. usvojila je odluku o proglašenju geoloških istraživanja plemenitih metala na području FBiH od interesa za FBiH.

U njoj stoji da u cilju utvrđivanja postojanja potencijala i ekonomski značajnih rezervi plemenitih metala (zlata i srebra) na području FBiH, Vlada FBiH proglašava da su geološka istraživanja plemenitih metala na području FBiH od interesa za FBiH.

Istom odlukom se zadužilo Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH da u suradnji sa federalnim Zavodom za geologiju pripremi dokumentaciju i raspiše javni poziv za geološka istraživanja plemenitih metala na području Federacije u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima FBiH i Zakonom o javnim nabavkama

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.