NavMenu

Centar za finansijsko i kreditno savjetovanje Tuzla: Obratilo im se 600 prezaduženih građana

Izvor: Oslobođenje Ponedjeljak, 09.01.2012. 09:53
Komentari
Podeli

Centar za finansijsko i kreditno savjetovanje, smješten u Tuzli, jedina je organizacija u našoj zemlji koja građanima pruža besplatno savjetovanje ukoliko imaju problema sa vraćanjem kredita. Direktor Adnan Mašić ponosno ističe da je za šest mjeseci rada kroz savjetovalište ovog centra prošlo oko 600 osoba sa kreditnim problemima.

Modusi otplate

"Prvo vidimo razloge zašto je neko došao u probleme sa vraćanjem kredita. Potom uradimo analizu kućnog budžeta, te tražimo dokaz kako je došlo do problema. Nakon toga gledamo kako da zaustavimo i riješimo problem. Drugi dio našeg posla je komunikacija sa finansijskom institucijom gdje pokušavamo da nađemo moduse otplate kredita u skladu sa mogućnostima naših klijenata", objašnjava nam Mašić proceduru prilikom dolaska osoba sa problemom.

"Najčešći problem je da ljudi ne mogu vraćati kredit. Razlozi zašto ne mogu vraćati kredit su raznoliki. Imamo oko 65 posto klijenata koji su imali neku situaciju na koju oni nisu mogli uticati, najčešće gubitak posla, bolest u porodici i slično. Imamo i onih koji su se prezadužili, odnosno uzimali su više nego što mogu vratiti", otkriva nam Mašić, dodajući da su dosadašnji korisnici edukacijskih i savjetodavnih usluga većinom osobe koje imaju po tri kredita u nekoliko finansijskih institucija i koje su dužne, u prosjeku, oko 20.000 maraka.

U Centru je angažovano deset osoba: po pet zaposlenika i vanjskih saradnika. Cilj je da se u narednim godinama mreža savjetovališta proširi i na druge gradove BiH, prije svega, Sarajevo. U BiH je, ističu u Centru, mnogo posla, s obzirom na to da većina građana posjeduje kreditno zaduženje.

"Centar je osnovan 2009. kao neprofitna nevladina organizacija. Cilj je bio da se pokuša naći neki model pomoći građanima koji imaju problema sa vraćanjem kredita. Primijetili smo da postoji sve više i više bosanskohercegovačkih građana koji pod pritiskom, prije svega teške ekonomske situacije, uzimaju kredite, a koji nisu u mogućnosti da uredno izmiruju svoje obaveze. Urađena je analiza da li postoji neka organizacija koja posreduje i pomaže. Uglavnom, ispostavilo se da širom svijeta postoje organizacije koje imaju savjetovališta za zaduženje. Ta savjetovališta su u principu posrednik između građana koji imaju više zaduženja i finansijskih institucija kojima građani ne mogu da uredno vraćaju kredit. Mi smo tu novu ideju željeli prenijeti u BiH", prisjetio se Mašić, ponosno ističući da je tuzlanski Centar za finansijsko i kreditno savjetovanje nedavno primljen u evropsku mrežu savjetovališta.

U plusu!

"To je razlog da ovu novu ideju što bolje prezentiramo građanima, jer njima prvenstveno koristi", zaključuje Mašić, koji je nedavno podnio zahtjev za registraciju udruženja na državnom nivou kod Ministarstva pravde BiH. Ta organizacija imala bi isti cilj, a simbolično bi nosila naziv U plusu!

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Tunel bi za duplo skratio putovanje od Pala do Istočnog Novog Sarajeva - Predstavljena predstudija izvodljivosti trase od 14 km

U prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo u četvrtak je predstavljena predstudija izvodljivosti za tunel od Istočnog Novog Sarajeva do Pala, koji bi trebalo da u budućnosti saobraćajno poveže opštine u okviru grada Istočno Sarajevo, znatno skrati vrijeme vožnje i, što je najvažnije, u narednih nekoliko godina predstavlja trasu buduće brze ceste i vezu ovog dijela Republike Srpske sa Srbijom. Iz Gradske uprave je saopšteno da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.