NavMenu

U planu izgradnja deset parking garaža u Banjaluci

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 26.12.2011. 08:08
Komentari
Podeli

Grad Banjaluka je, zbog sve prisutnijeg širenja ove lokalne zajednice i nedostatka mjesta za parkiranje, predvidio da na deset lokacija na rubovima centralne zone grada budu izgrađene javne višespratne garaže.

Planirano je da budu izgrađene kako bi pokrivale dnevne potrebe poslovnog i komercijalnog parkiranja, ali istovremeno i noćne potrebe ugostiteljstva i kulture.

Naime, ovo je utvrđeno uvidom u plansku dokumentaciju grada Banjaluka, koja je u posjedu "Nezavisnih", i u kojoj su tačno navedene sve lokacije na kojima je predviđena izgradnja.

Kako je kazao Milenko Šajić, portparol Administrativne službe grada Banjaluka, važećom prostorno-planskom dokumentacijom Odjeljenja za prostorno uređenje konstatovano je deset lokacija na kojima je planirana izgradnja javnih parking garaža.

"Tako je predviđeno da javna parking garaža bude izgrađena iza objekta Osnovnog suda, a pored Gradskog stadiona i to sa dvije podzemne etaže plus prizemlje i plus dva sprata kapaciteta oko 660 parking mjesta", rekao je Šajić i naveo da bi druga trebalo da se nalazi na lokaciji kod stadiona Fudbalskog kluba BSK u naselju Đure Đakovića, sa dvije podzemne etaže plus prizemlje kapaciteta oko 390 parking mjesta.

Šajić je dalje naveo da bi takva garaža trebalo da se nalazi i na lokaciji između ulica Patre i Isaje Mitrovića, sa dvije podzemne etaže plus prizemlje i plus sedam etaža kapaciteta oko 660 parking mjesta.

"Na lokaciji kod `Tržnice` planirana je izgradnja garaže sa prizemljem i dvije etaže kapaciteta 610 mjesta, te pored tvrđave Kastel na mjestu današnjeg površinskog parkinga planirana je podzemna parking garaža kapaciteta 140 parking mjesta, kao i u centru grada u blizini hrama Hrista Spasitelja planirana je izgradnja podzemne parking garaže kapaciteta 280 parking mjesta", rekao je Šajić.

On je dodao da je na lokaciji u naselju Lazarevo u blizini OŠ "Borisav Stanković" planirana izgradnja javne garaže sa prizemljem i tri etaže, sa oko 140 mjesta, kao i u neposrednoj blizini TC "Tempo" sa podrumom, prizemljem i dvije etaže kapaciteta 100 mjesta.

On je još kazao da je u neposrednoj blizini gradske plaže Abacija, u naselju Obilićevo planirana izgradnja javne garaže sa prizemljem i dvije etaže kapaciteta oko 250 parking mjesta, te da je u neposrednoj blizini bazena "Incel" planirana garaža sa prizemljem i tri etaže sa 200 parking mjesta.

U Odjeljenju za prostorno uređenje Administrativne službe grada su kazali da do realizacije planova za izgradnju ovih garaža još nije došlo, ali da se lokacije čuvaju kroz plansku dokumentaciju.

"Urbano područje grada pokriveno je regulacionim planovima koji planski rezervišu prostorne mogućnosti za realizaciju svih potreba, u skladu sa standardima, a dinamika realizacije zavisi od niza faktora", smatraju u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Banjalučanin Borislav Zeljić rekao je da bi izgradnja višespratnih garaža mnogo doprinijela smanjenju gužvi na parkinzima i dodao da su takva rješenje vać dala rezultate u gradovima zemalja okruženja, prije svega u Beogradu.

"Grad već ima jednu višespratnu garažu koja se u posljednje vrijeme sve više koristi, ali će potrebe u budućnosti biti veće nego sada", rekao je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.