NavMenu

Brčko: Fabrika Tesla apelira na državu da zaštiti domaću proizvodnju

Izvor: SRNA Subota, 24.12.2011. 09:35
Komentari
Podeli

Jedina fabrika akumulatora u BiH, "Tesla" iz Brčkog, zbog neuređenosti propisa po pitanju zaštite domaće proizvodnje u BiH, bori se da ne zatvori pogone u kojima je zaposleno oko 200 radnika.

Većinski vlasnik kompanije Miodrag Bukvić kaže da je od privatizacije fabrike 2005. godine do danas investirao deset miliona maraka u reciklažu, topionicu, rafinaciju i remont postojeće opreme

"Od privatizacije naše namjere su bile da vratimo stari sjaj `Tesli`, da to bude fabrika kojom će se BiH ponositi. Uložili smo sredstva, kupili novu i remontovali postojeću opremu, zadržali postojeću radnu snagu obezbijedili stručnjake, obrtni kapital i tržište. Poteškoće su se javile jer država nije stala iza ove fabrike", istakao je Bukvić.

On je dodao da je "Tesla" jedina fabrika u BiH osposobljena, opremom i dozvolama, za reciklažu i pretapanje starih akumulatora, te ponovio da BiH, međutim, nije zaštitila domaću proizvodnju kao što su to uradile zemlje u okruženju.

"Zemlje u okruženju su stale iza svojih fabrika i zaštitile izvoz starih baterija koje su sirovina za proizvodnju novih. BiH je dala pet dozvola za izvoz starih baterija u Hrvatsku i Srbiju dok te zemlje ne daju ni jednu dozvolu za izvoz, štiteći svoju proizvodnju", naglasio je Bukvić.

On kaže da je od nadležnih zatražio da "Teslu" tretiraju kao što zemlje u okruženju tretiraju svoje fabrike i izrazio nadu da će se po tom pitanju napokon nešto i uraditi.

"U BiH je sada daleko veća cijena starih akumulatora nego u okruženju, odnosno njihova cijena kod nas je skuplja nego bilo gdje u svijetu. Mi ovako možemo raditi još određeno vrijeme ukoliko država ne bude stala iza nas", dodao je Bukvić.

On je naveo da fabrika "Tesla", i pored brojnih problema sa kojima se susreće, svoje proizvode, osim u BiH, plasira i na tržišta Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije.

"Trenutno radimo probnu proizvodnju za Njemačku. Pregovaramo i s jednom firmom u Švajcarskoj, a cilj nam je da naše akumulatore plasiramo na zapadno tržište", rekao je Bukvić, koji je većinski vlasnik "Tesle".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.