NavMenu

Kina napravila cepelin koji prikuplja energiju vjetra na rekordnoj visini

Izvor: Beta Srijeda, 16.10.2024. 11:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hakelbudel/Pixabay)Ilustracija
Kineski domaći sistem za prikupljanje energije vjetra, cepelin S500, dostigao je rekordnu visinu 10. oktobra u provinciji Hubei u centralnoj Kini, koristeći jače i stabilnije vjetrove sa većih visina za proizvodnju električne energije, piše Sinhua.

Cepelin ispunjen helijumom popeo se na 500 metara iznad zemlje generišući energiju od preko 50 kW, podaci su kompanije Peking SAWES, jednog od razvijača sistema.

Ovaj poduhvat oborio je rekorde za maksimalnu visinu letenja i proizvedenu energiju ovakvim sistemom turbine, saopštila je kompanija.

Visokonaletni vjetrovi se smatraju široko dostupnim i stabilnim izvorom čiste energije, koji se može prikupljati uz niske troškove. BAT sistem koristi cepelin nalik zmaju koji podiže generator, a električna energija se šalje niz kablove na zemlju.

Cepelin S500 je razvijen u saradnji sa kineskim institutima, uključujući Univerzitet Tsinghua i Institut za istraživanje svemirskih informacija Kineske akademije nauka.

- S500 je razvijen za scenarije kao što su spasavanje u hitnim situacijama, kartografija i urbana bezbjednost. Kada dođe do zemljotresa ili poplave, može se brzo lansirati kako bi se obezbijedilo napajanje i komunikacija na licu mjesta - rekao je tehnološki direktor kompanije, Veng Hanke.

Veng je dodao da planiraju testiranje proizvodnje od 100 kW na visini od 1.000 metara koristeći ovu turbinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.10.2024.  |  Industrija

Violeta otvara tvornicu kartonske ambalaže 29. oktobra - Poslovaće u okviru nove kompanije Corspack

Nova tvornica grupacije Violeta iz Gruda bit će otvorena 29. oktobra ove godine. Riječ je o tvornici kartonske ambalaže koja će poslovati u okviru nove kompanije Corspack, najmlađe članice grupacije Violeta, piše BiznisInfo.ba. Prilikom otvaranja bit će priređena velika svečanost na kojoj se očekuje oko 500 zvanica iz poslovnog i političkog svijeta BiH i regije. Vlasnik Violete Petar Ćorluka ranije ja za ovaj portal govorio o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.