NavMenu

Tri stvari na koje treba obratiti pažnju kada dajete otkaz

Izvor: Forbes Srbija Četvrtak, 17.10.2024. 08:14
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/StartupStockPhotos)
Bez obzira da li tragate za novom karijernom prilikom, vraćate se u školu ili jednostavno pravite pauzu od posla, odluka da date otkaz je značajna prekretnica koja zahtjeva temeljno planiranje.

Potrebno je da se pripremite kako biste glatko prešli u novu ulogu, a pritom zadržali dobre odnose.

Danas mnogi zaposleni zbog konkurentnosti tržišta rada odlučuju da krenu u nove izazove.

Prema istraživanju Statista, najčešći razlozi zbog kojih se radnici odlučuju da daju otkaz je niska plata, ograničene mogućnosti za napredovanje i nedostatak poštovanja na radnom mjestu. Jasno je da mnogi žele promjenu.

Kada se spremate za novu karijeru, imajte na umu ove tri stvari kako biste osigurali dobro organizovan i pozitivan odlazak iz vaše sadašnje firme:


Prvo ponuda ili plan u rukama pa onda otkaz

Posljednja stvar koju biste željeli jeste da date otkaz kada nemate ponudu za novi posao ili unaprijed pripremljen plan.

Ulazak u period tranzicije bez konkretnog plana može opteretiti vaše finansije, a može se desiti da imate dugačak period između poslova, što bi moglo izazvati sumnju kod budućih poslodavaca.

Zato se postarajte da znate koji su vaši sljedeći koraci prije nego što napustite trenutnog poslodavca.

Ako ste već obavili razgovore sa kompanijama i dobili ponude, osigurajte da je ponuda ili ugovor za novi posao potvrđen i potpisan prije nego što formalizujete vašu ostavku.

Međutim, u redu je i ako još nemate ponudu, pogotovo ako odlazite kako biste napravili pauzu ili promijenili karijeru.

U tom slučaju, važno je imati plan za narednih tri, šest ili 12 mjeseci. Razmotrite da li imate dovoljno ušteđevine dok prelazite u novu oblast, počinjete sa slobodnim zanimanjima ili konsultantskim radom, ili pokrećete sopstveni biznis.

Ako razmišljate o davanju otkaza, ali vam je teško da pronađete novi posao prije nego što napustite trenutni, možete se prijaviti za Workhap’s Get Hired Academy (GHA).

Tu možete naučiti sve što vam je potrebno da dođete do svoje idealne karijere u roku od osam nedelja.


Pripremite se za reakciju sadašnjeg poslodavca

Možete očekivati različite reakcije menadžera ili nadređenog kada ih obavjestite da odlazite, pa je bolje da budete spremni na sve.

Neki mogu imati razumijevanje, neki će biti razočarani, ljuti ili čak pokušati da vas nagovore da ostanete. Budite spremni na emotivne reakcije, ali se sjetite zašto ste uopšte odlučili da odete i nemojte dozvoliti da vas odgovore. Ljubazno objasnite da je vaša odluka najbolji izbor za vašu karijeru.

Takođe, birajte pažljivo vrijeme kada ćete dati otkaz i ako je moguće, izbjegavajte odlazak tokom sezona kada je obim posla veliki, kako biste pokazali profesionalizam i održali dobre odnose.

Odlazak u kritičnom trenutku može izazvati ogovaranja ili osjećaj izdaje kod kolega. Pokušajte da izbjegnete uplitanje u "kancelarijske drame" tokom perioda otkaznog roka.


Ako vaš poslodavac organizuje završni intervju, budite iskreni, ali diplomatski nastupite. Fokusirajte se na konstruktivne povratne informacije o vašem iskustvu, a ne na kritiku menadžmenta ili kolega.


Odlazak na pozitivan način

Rušenje mostova sa bivšim poslodavcem nije preporučljivo (čak i ako je radno okruženje bilo toksično), jer nikada ne znate da li ćete se ponovo sresti sa predstavnicima bivše firme.

Dakle, čak i kada je vaša ostavka finalizovana, nastavite da obavljate svoj posao najbolje što možete do vašeg posljednjeg dana.

Ponudite pomoć u obuci zamijene ili pomozite u prelasku svojih odgovornosti tako što ćete pripremiti detaljne bilješke ili dokumentaciju o vašim zadacima i projektima.

Ovo pokazuje vašu posvećenost tome da se tim suoči sa minimalnim prekidima i da lakše preuzmu posao od vas.

Čak i nakon što napustite posao, održavajte profesionalne odnose sa kolegama putem platformi kao što je LinkedIn.

Čvrsta mreža ljudi može vam koristiti u budućim poduhvatima, kao što su preporuke za poslove, intervjui i ponude.

Promjena karijere može donjeti mješavinu emocija, ali cio proces možete proći krajnje profesionalno.

To se odnosi na fokusiranja na završavanje tekućih projekata, održavanja jasne komunikacije tokom tranzicije, do detaljnog planiranja sljedećih koraka.

Ovaj pristup ne samo da pomaže u očuvanju važnih odnosa već i unapređuje vaš profesionalni ugled. Sjetite se, uvijek je dobro započeti novo putovanje sa čistim listom!

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.10.2024.  |  Industrija

Violeta otvara tvornicu kartonske ambalaže 29. oktobra - Poslovaće u okviru nove kompanije Corspack

Nova tvornica grupacije Violeta iz Gruda bit će otvorena 29. oktobra ove godine. Riječ je o tvornici kartonske ambalaže koja će poslovati u okviru nove kompanije Corspack, najmlađe članice grupacije Violeta, piše BiznisInfo.ba. Prilikom otvaranja bit će priređena velika svečanost na kojoj se očekuje oko 500 zvanica iz poslovnog i političkog svijeta BiH i regije. Vlasnik Violete Petar Ćorluka ranije ja za ovaj portal govorio o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.