NavMenu

Kemeko-BH iz Lukavca prošle godine izvezao rekordnih 1.402 tona opasnog otpada

Izvor: Poslovne novine Srijeda, 02.10.2024. 14:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Marcin Balcerzak/shutterstock.com)Ilustracija

Kompanija Kemeko – BH iz Lukavca najveći je izvoznik opasnog otpada iz BiH u Evropsku uniju, a u prošloj godini izvezli su rekordne količine.

Za skladištenje opasnog otpada do njegovog konačnog zbrinjavanja u spalionicama zapadne Evrope, raspolažu sa specijalnim skladišnim kapacitetima ukupne površine oko 10.000 m².

Prema riječima Melise Ćatović, direktorice Kemeko-BH Lukavac, iz godine u godinu izvoze sve veće količine opasnog otpada u EU.

- Za razliku od posljednjih osam godina, kada je Kemeko-BH u prosjeku izvozio oko 500 tona opasnog otpada godišnje, u 2023. godini izvezli smo ukupno rekordnih 1.402 tona. To je od velikog značaja za našu državu, jer se opasan otpad koji je nastao u Bosni i Hercegovini zbrinjava na ekološki privatljiv način - istaknula je Ćatović.

Ona je dodala da kako je već poznato, Slovenija jedna od najčišćih država u Evropi, gdje naša vlasnička grupacija Surovina iz Maribora daje poseban doprinos, koji kroz iskustvo prenose i na našu kompaniju Kemeko-BH Lukavac. Mnogi projekti provedeni u Bosni i Hercegovini su uspješno realizovani uz pomoć kolega iz Slovenije. Njihovo dugogodišnje iskustvo nam pomaže u rješavanju mnogobrojnih problema koji nastaju u našem poslovanju. - Na primjer, projekat bioremedijacije zemljišta u bivšem Koksno-hemijskom kombinatu u Lukavcu, koji smo radili zajedno sa Centrom za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) iz Slovenije, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Ministarstvom za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK je uspješno realizovan 2022 godine. Tlo koje je bilo kontaminirano opasnim materijama je nakon procesa bioremedijacije svedeno na minimalne granične vrijednosti, nakon čega je ukupna količina tla vraćena na lokaciju u bivšem Koksno-hemijkom kobinatu.

Ovim projektom su postignute velike uštede, jer proces bioremedijacije je mnogo povoljniji, nego izvoz kontaminirane zemlje i njeno spaljivanje u spalionica EU.


- U narednom periodu radimo na projektu povećanja proizvodnje RDF goriva (gorivi materijali iz otpada), kao i rešavanje mulja sa prečistača otpadnih voda. Također, posebnu pažnju smo posvetili i projektu preuzimanja zemljišta kontaminiranog kruksom iz HAK-a, koje ćemo izvesti u jednu od spalionica EU. Neke od projekata smo već započeli i nadamo se uspješnoj realizaciji - kazala je Ćatović.

U 2023. godini ostvarili su prihod od 3,3 mil KM, dok je dobit bila 12%.

- Takođe i prvih sedam mjeseci u 2024 godini se možemo pohvaliti uspješnim poslovanjem, jer smo ostvarili prihode od 1,7 mil KM, a dobit je bila 14%.

Planovi su nam da završimo započete projekte i ostvarimo pozitivne rezultate. Nadamo novim izazovnim projektima u 2025. godini, koji će biti od velikog značaja za državu Bosnu i Hercegovinu. Pokušavamo doprinijeti koliko je moguće u očuvanju zaštite naše okoline u kojoj živimo, jer nama nije svejedno - navela je Ćatović.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.10.2024.  |  Energija

Kineski Sinosure će podržati šest OIE projekata u RS sa 300 mil EUR

Zeleno svjetlo i finansijska podrška stigla je od vodeće kineske osiguravajuće korporacije Sinošur (Sinosure) za šest projekata izgradnje obnovljivih izvora energije u Srpskoj, u vrijednosti 300 mil EUR. Podrška je dogovorena u nedavnoj zvaničnoj posjeti delegacije ЕRSa u Kini. Ovo je saradnja svjetskog nivoa, za ATV kaže generalni direktor ЕRSa, Luka Petrović, i dodaje da su pregovori trajali godinu dana. - Vidjeli su na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.