NavMenu

Tehnosint Laktaši odustao od plana za reciklažu korištenih ulja i maziva - Otpad će se skladištiti u kompleksu firme

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.11.2023. 13:06
Komentari
Podeli
Udaljenost najbližeg prirodnog dobra od predmetne lokacije (Foto: Vlada RS)Udaljenost najbližeg prirodnog dobra od predmetne lokacije
Tehnosint Laktaši, podnio Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za projekat proizvodno-skladišni kompleks ulja i maziva.

Riječ je o projektu ukupnog kapaciteta od 20.000 t godišnje ulja i maziva, te skladištenje korišćenog ulja kapaciteta 350 t na dan, koje se nalazi na zemljištu označenom kao k.č. 1424/6, 1418/3 i 1424/4 K.O. Laktaši.

Tehnosint ima dozvolu izdatu od strane Odjeljenja za prostorno uređenje Opštinske uprave Laktaši, za postrojenje namijenjeno za proizvodnju, reciklažu regeneraciju i skladištenje ulja i maziva sa pratećim sadržajima, kao i definisanog jednog rezervoara od 190 m3 i jednog rezrervoara od 120 m3 namijenjenih za korištenje ulja.

U toku važenja pomenute Ekološke dozvole, Nosilac projekta obavijestio je Grad Laktaše o planiranim promjenama na postrojenju koje se odnose na instalaciju opreme za sprovođenje postupka reciklaže otpadnog ulja i sa tim u vezi privremeno skladištenje otpadnih ulja na predmetnoj lokaciji.

Otpadna ulja bi se preuzimala od vlastitih kupaca, skladištila u namjenskim rezervoarima i reciklirala putem filtracije i skidanja vlage, nakon čega bi se dobijao novi proizvod dodatkom aditiva.

Raniji plan investitora je bio da vrši reciklažu tj. fizičko-hemijski tretman korištenog (otpadnog) ulja, te isto koristi u procesu proizvodnje ulja i maziva tako da je u navedenoj Ekološkoj dozvoli korišteno ulje definisano kao sirovina za proizvodnju ulja i maziva.

Međutim, investitor nije nikako izvršio realizaciju plana bavljenja reciklažom tj. tj. fizičko-hemijski tretman korištenog ulja, niti namjerava. Samim tim, dosad nije vršeno niti skladištenje korištenog ulja na predmetnoj lokaciji.

Kako investitor planira u budućnosti da se bavi preuzimanjem i skladištenjem korištenog ulja u obavezi je podnijeti zahtev za Dozvolu za upravljanje otpadom.

Tehnološki postupak:

Na ovoj lokaciji se vrši:
- proizvodnja ambalaže i čepova
- proizvodnja ulja i maziva

Planira se takođe i početak rada na preuzimanja i skladištenja otpadog ulja.
Prisutno zaštićeno prirodno dobro udaljeno 10 km od predmetne lokacije (Foto: Vlada RS)Prisutno zaštićeno prirodno dobro udaljeno 10 km od predmetne lokacije
Proizvodnja ambalaže i čepova se odvija odvojeno i podrazumijeva sljedeće postupke:

- Priprema mašine za ambalažu - Operacija pripreme počinje vizuelnim pregledom mašine i radnim prostorom oko nje. Izvršilac je dužan da ukloni sve suvišne predmete iz i sa radnog prostora mašine, zatim uključuje mašinu čime počinje zagrijavanje do radne temperature koja zavisi o vrsti ambalaže koja će se raditi.

U toku proizvodnje se korist 6 mašina ( za 10 l; za 1 l; za 0,1 l i 0,5 l; za 4 l; za proizvodnju čepova; za proizvodnju podloška od čepova).

Proizvedena i etiketirana ambalaža se pakuje u PVC vreće i zatvara selotejpom da bi se izbjeglo prljanje. Radnik svakodnevno upisuje proizvedenu količinu u radni nalog. Skladištenje upakovane ambalaže se vrši na tačno definisanim i za to predviđenim lokacijama.

Proizvodnja ulja i maziva

- Prijem i skladištenje sirovina - vrši se u nadzemne stacionarne rezervoare kapaciteta 1.220 tona na dan i mobilne rezervoare, a zatim se u plastične kontejnere i metalne bačve koje se skladište u regalna skladišta sirovina.

Prije skladištenja sve sirovine prolaze ulaznu laboratorijsku kontrolu kvaliteta. Ulja iz rezervoara se u reaktore šaržižaraju pumpama i cjevovodima. Rezervoari za bazna ulja se nalaze u tankvanama. Recirkulacija proizvoda i sirovina u toku proizvodnje kao i pražnjenje reaktora vrši se pumpama koje su sastavni dio reaktora. Proizvodnju čine još procesi:

- Priprema i kondicioniranje aditiva;
- Šaržiranje baznih ulja;
- Blendovanje baznih ulja;
- Šaržiranje aditiva;
- Blending gotovih proizvoda;
- Kontrola kvaliteta dobijenog proizvoda;
- Pakovanje gotovih proizvoda, kao i njihovo skladištenje i prepakivanje.

Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržinu zahtjeva na internet stranici Ministarstva i dostavi svoje mišljenje u roku od 15 dana od dana objavljivanja ovog obavještenja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.