NavMenu

Energetski sektor pred novim izazovom: Saradnjom do investicija i privrednog rasta

Izvor: eKapija Srijeda, 12.10.2011. 14:50
Komentari
Podeli

Svjesni činjenice da je energija jedna od važnijih privrednih grana koja poboljšava privredni razvoj mnoge evropske zemlje okrenule su se ka održivoj energiji. Kod nas situacija sa održivom energijom nije na zadovoljavajućem nivou, iako se pomaci osjete, tako da nas do cilja, odnosno 20-20-20 koji nalaže smanjenje emisija stakleničkih plinova barem za 20 posto, povećanja energetske učinkovitosti za 20 posto i povećanja upotrebe energije iz obnovljivih izvora za 20 posto do 2020. godine, kojem teže sve članice Energetske zajednice čeka mnogo izazova.

Na ovom putu svakako najvažnija je regionalna saradnja, bez koje nema jakog energetskog sektora, nema privrednog razvoja zemlje. Saradnja je neophodna i zbog unapređenja energetske efikasnosti i optimalnog korištenja obnovljivih izvora energije, privlačenja investicija, kao i zbog rastuće potrošnje energenata i unapređenja zaštite životne sredine.

O značaju energetike u zadnje vrijeme mnogo se govori na mnogim skupovima širom svijeta, tako je nedavno na regionalnu saradnju stavljen akcenat na konferenciji održanoj u Dubrovniku. Stručnjaci su naglasili kako strukturalno, nedostaje odgovornosti i inicijativa za regionalnu suradnju, odnosno nedostatak energetske mreže (strujne ili plinske) bi mogao ograničiti ekonomski oporavak regiona te je regionalni pristup jedini način da se osigura jedan okvir za rješenje, temeljen na stvaranju dovoljno velikog tržišta koje će privući investicije u ovaj sektor.

Mirza Kušljugić, član Delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a smatra kao pojedinačna energetska tržišta nisu dovoljno velika za to, te uprkos ovom prepoznatljivom faktor, pojedine države regiona razvijaju svoje nacionalne strategije koje nemaju veze sa regionalnom stvarnošću u ovom sektoru.

Stručnjaci smatraju kako nedostatak energije može biti glavni faktor koji usporava privredni rast, te ukoliko se ne počne nešto organizovano raditi na pravljenju nove strukture energetskog sektora može da bude ograničavajući faktor za ekonomski oporavak zemlje.

Također, ono što je jako bitno za energetski sektor, a na što upozoravaju i stručnjaci iz ove branše je postojanje osmišljenog pristup energetici na nivou regije i države uslijed čijeg nedostatka bi se moglo desiti da velike multinacionalne kompanije koje će biti partneri u potpunosti zavladaju energetskim sektorom kao što su zavladali i finasijskim.

O važnosti održive energije i opće energetskog sektora govorit će se još, a akcenat na moguće saradnje u energetskom sektoru naše zemlje biće stavljen i na konferenciji koja bi se trebala uskoro održati u Engleskoj.

E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.