NavMenu

Javna licitacija za sarajevsku Hidrogradnju zakazana za 5. septembar - Novi vlasnik dolazi sa Bliskog istoka?

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.08.2024. 09:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mojo cp/shutterstock.com)Ilustracija
Iako je peta licitacija u ovoj godini za nekadašnjeg građevinskog giganta - Hidrogradnju iz Sarajeva zakazana za 5. septembar, sudeći po najavama u medijima, izgleda da će ova, poslije nekoliko neuspješnih, konačno biti završena sa pozitivnim ishodom.

Podsjećamo, posljednji, a peti po redu javni oglas za prodaju Hidrogradnje putem javne licitacije raspisan je početkom juna, za iznos od 88.067.552 KM, koliki je bio i u prethodnim, a u oglasu je navedeno da je jedan od navedenih uslova prodaje taj da kupac nastavi osnovnu djelatnost Hidrogradnje, i zadrži postojeći broj zaposlenih.

Sudeći po pisanju Nezavisnih novina, za Hidrogradnju, kompaniju koja je nekada sklapala milionske poslove u Libiji, Iraku i drugim zemljama i koja je nekada imala više hiljada zaposlenih, ali je od 2017. u stečaju, zainteresovano je nekoliko kompanija, a neke od njih su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Iraka.

Zijad Fazlagić, stečajni upravnik Hidrogradnje, rekao je za Nezavisne novine da je za ovu firmu zainteresovano pet kompanija, te da očekuje da će u narednih nekoliko dana neka od njih uplatiti iznos od 200.000 KM na ime obaveznog osiguranja.

- Šta će biti narednih dana, vidjećemo. Sve dok se ne izvrši uplata, ne možemo ništa sigurno reći. Ovakav je postupak pri prodaji putem Zakona o izvršnom postupku - naveo je Fazlagić.

Prema njegovim riječima, 15-20 dana nakon uplate obaveznog osiguranja od 200.000 KM uslijediće poziv za prodaju i uplatu kompletnog novca od 88 mil KM.

Inače, kako je ranije kazao Fazlagić, cilj je da se od eventualne prodaje Hidrogradnje namire povjerioci, te poveže radni staž radnicima uz isplatu svih dugovanja prema njima.

Kako je i eKapija ranije pisala, na javnom nadmetanju za Hidrogradnju 2022. godine pobijedila je švajcarsko-hrvatska korporacija, ali ona nikada nije uplatila kupoprodajnu cijenu, iako je rok produžavan više puta.

Takođe, ranije su bile zainteresovane kompanije iz Švajcarske, Italije i Australije.

Inače, predstavnici radnika ovog nekadašnjeg giganta su, poslije niza neuspješnih prodaja ove kompanije iznijeli niz sumnji vezanih za ove prodaje, kao i za stečajnog upravnika ovog preduzeća, kako je prenijela tada Slobodna Bosna.

Održavanje takvog stanja, kako su tada saopštili predstavnici radnika, "odgovara lobiju okupljenom oko stečajnog upravnika".

- Jedino kome ne odgovara su otpušteni radnici. Ovo odgovara onima koji podržavaju nezakonitog Zijada Fazlagića, čovjeka koji ima 75 godina i koji nema više pravo da vodi bilo kakve stečajne postupke, i to je presuđeno u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Ovo je nastavak organizovane pljačke i kontinuiranog izvlačenja stečajne mase iz Hidrogradnje.

Hidrogradnja, kako je tada rečeno, i u današnjem statusu ima najveće proizvodne reference i kapacitete u FBiH.

- Na mjesečnom nivou se realizuje proizvodnja i naplata u iznosu od 800.000 KM do 1.200.000 KM i nijedan radnik ne zna gdje odlaze te pare, a za 7 godina krvavog stečaja ostvaren je prihod od 80 mil KM, od čega niti jedan radnik nije dobio niti jednu konvertibilnu marku, a u međuvremenu je umrlo naših 168 kolega od jada, bijede, čemera i neimaštine - rekao je tada za Slobodnu Bosnu predstavnik radnika Miralem Terzo.

On dodaje da su sve prodaje do sada bile "fingirane prodaje".


Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.09.2024.  |  Saobraćaj

Koliko košta putarina na novoj dionici autoceste u Hercegovini?

Protekle sedmice u BiH je svečano otvoren tunel i most Hercegovina na Koridoru Vc. Čapljinski portal istražio je cijene putarina na novoj dionici autoceste u Hercegovini. Tako će vozači koji se uključe kod Zvirovića za putarinu izdvojiti 1 KM, što je smanjenje od 0,20 feninga u odnosu na prijašnjih 1,20 KM. Na novootvorenih 11,7 kilometara autoceste, koja uključuje most iznad Neretve kod Počitelja i tunel Hercegovina, putarina do GP

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.