NavMenu

U zvaničnoj proceduri inicijativa da GP Izačić konačno dobije odgovarajuću kategorizaciju

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.08.2024. 13:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Colleen Ashley)Ilustracija
Direktorica Federalne uprave za inspekcijske poslove Ivana Prvulović razgovarala je nedavno s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem. Tom prilikom je ministru uručila inicijativu Federalne uprave za inspekcijske poslove za uvrštavanje GP Ličko Petrovo Selo – GP Izačić u kategoriju graničnih inspekcijskih stanica odnosno graničnih prijelaza za međunarodni cestovni promet putnika i roba.

Bosna i Hercegovina se već dugo suočava s problemom izvoza proizvoda biljnog i životinjskog porijekla u zemlje Evropske unije koji je usporen jer se od 19. juna 2013. godine, inspekcijske kontrole s obje strane granice provode isključivo na dva granična prijelaza – GP Stara Gradiška – Gradiška i GP Nova Sela, kategorisana kao granične inspekcijske stanice.

Veliki je ovo problem za izvoznike s područja USK-a koji je veliki proizvođač jagodičastog voća, povrća, plodova kestena, gljiva i ljekovitog bilja, mlijeka i ribe na području FBiH. Imajući u vidu da se izvoz ovih proizvoda može vršiti isključivo preko GP Gradiška, kao jedine granične inspekcijske stanice na sjeveru BiH, na prijelazu se stvaraju velike gužve. Većina hladnjača mora prenoćiti na granici, što dovodi do pada kvaliteta i propadanja svih vrsta svježih proizvoda, čime se dalje prouzrokuje niz lančanih posljedica po domaću konkurentnost i plasman proizvoda na tržište EU, prenosi rtvusk.ba.

Uzimajući u obzir činjenicu da je najbliži zemljama EU u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, kategorizacija GP Ličko Petrovo Selo – Izačić kao graničnog inspekcijskog prelaza značajno bi doprinijela ukupnoj konkurentnosti domaće privrede. Pokretanju ove inicijative prethodili su razgovori s Federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemalom Hrnjićem i federalnim graničnim fitosanitarnim, sanitarnim i tržišnim inspektorima na Graničnom prijelazu Izačić.

Fotografije:
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Fibraworld sa proizvodnjom brodica cilja na evropsko tržište, otvoren i novi pogon u Milićima

Kompanija Fibraworld iz Gradačca kupila je firmu Remia-plast za proizvodnju brodica iz Zagreba, gdje planira nastaviti i proširiti proizvodnju za evropsko tržište. Osim toga, ova uspješna firma iz Gradačca nedavno je otvorila još jedan proizvodni pogon u naselju Nova Kasaba, u opštini Milići. Ovo je za BiznisInfo.ba kazao osnivač i direktor kompanije Fibraworld Alen Bošnjaković. – Odlučio sam se za kupovinu firme Remia-plast

16.09.2020.  |  Agro

Kako se pravi rakija od jabuke?

16.09.2020.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.