NavMenu

Novi udarac Hrvatske na proizvode iz BiH - Skraćeni rad fitosanitarne inspekcije na graničnim prelazima problem i ove godine

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 06.07.2021. 09:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
U jeku poljoprivredne ljetne sezone poljoprivrednici iz BiH koji su izvozno orijentisani suočeni su sa problemom plasmana svježeg voća i povrća u Evropsku uniju zbog, kako tvrde, sporih kontrola na graničnim prelazima sa Hrvatskom, zbog kojih su reagovali i nadležni iz BiH tražeći da se taj problem riješi.

Poljoprivrednici kažu da su njihovi zahtjevi da se ubrza kontrola i produži radno vrijeme fitosanitarnih inspektora, te smatraju da je u pitanju novi udarac iz Hrvatske na proizvode iz BiH.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, istakao je juče da je potrebno uvažiti zahtjeve domaćih poljoprivrednika i omogućiti nesmetan izvoz na graničnim prelazima sa Hrvatskom.

- Tražio sam od Mješovite komisije za praćenje ugovora o graničnim prelazima između BiH i Hrvatske da uvaži stavove poljoprivrednika iz BiH u vezi sa mogućnošću produženja radnog vremena fitosanitarnih inspektora i definisanjem graničnih prelaza na kojima se može vršiti izvoz - naveo je Košarac.

Podsjetio je da je Hrvatska uvela radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima od 7 do 15 časova radnim danima, što je nedovoljno za kontrolu kamiona iz BiH.

- Usljed ograničavanja brzine prolaska robe iz BiH i višečasovnog čekanja na graničnim prelazima, naši poljoprivrednici imaju problem sa poštovanjem ugovorenih rokova za isporuku robe i moraju plaćati penale - upozorio je Košarac.

Istakao je da su isti problem sa Hrvatskom imali i prošle godine u periodu kada je posebno zastupljen izvoz svježih proizvoda iz BiH.

- I tada sam insistirao na produženju radnog vremena fitosanitarnih inspektora radnim danima od sedam do 19 časova, te rada subotom od sedam do 15 časova, što je u konačnici hrvatska strana uvažila - naglasio je Košarac.

Odlukom hrvatske strane, za izvoz proizvoda iz BiH namijenjena su samo dva granična prelaza, Gradiška - Stara Gradiška i Bijača - Nova Sela, što dodatno otežava plasman proizvoda iz BiH u Evropsku uniju.

- Neophodno je obezbijediti primjenu ugovora između BiH i Hrvatske, kojim su za međunarodni cestovni promet putnika i robe, te za promet voća i povrća koje podliježe kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti proizvoda, definisani granični prelazi Orašje - Županja, Izačić - Ličko Petrovo Selo, Gorica - Vinjani Donji, te Ivanica - Gornji Brgat. Ukoliko zahtjevi poljoprivrednika iz BiH ne budu uvaženi, spreman sam otići u Zagreb i sa predstavnicima Vlade Hrvatske razgovarati o problemu - naglasio je Košarac.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je da se ovaj problem sa čekanjem na graničnim prelazima u Hrvatskoj dešava svake godine.

- Mi svake godine moramo intervenisati i tražiti od institucija Republike Srpske i Bosne i Hercegovine da nas zaštite samo zato što na graničnim prelazima u Hrvatskoj neće da produže radno vrijeme fitosanitarnih inspektora. Voće i povrće su lako kvarljiva roba i potrebno je da se ovo što prije riješi - naglasio je Dojčinović.

On kaže da je trenutno aktuelan izvoz svježih malina i šljive.

Otkupljivači i izvoznici svježeg voća i šumskih plodova s područja Unsko-sanskog kantona našli su se, ističu, u velikim problemima zbog rada graničnih prelaza i inspekcija, usljed čega dolazi do propadanja i kvarenja robe.

Prema riječima Amira Makića, vlasnika preduzeća Vrganj promet iz Bužima, koje je najveći izvoznik s područja USK, zbog pomenutih problema odlučili su se da ove godine u potpunosti odustanu o izvoza svježeg programa.

- Na području našeg kantona postoje dva granična prelaza, a to su Izačić i Maljevac, međutim niti jedan od njih ne ispunjava kriterijume o izvozu Evropske unije. Zbog toga smo prinuđeni da koristimo prelaz Gradiška, ali to nam zbog udaljenosti stvara velike probleme i troškove - kaže Makić za Nezavisne.

Prema njegovim riječima, to se prije svega odnosi na dugotrajno čekanje na ovom graničnom prelazu, a potom i na ograničen rad inspekcije koja pregleda robu. Rezultat svega je, kako kaže, da roba, poput malina ili gljiva, koja ne može dugo stajati, propada ili kvari u kamionima, a potom, kada stigne na odredište, kvalitetom ne može zadovoljiti krajnje kupce.

- Ne znam šta je rješenje u ovome trenutku, možda da se osposobe granični prelazi u Unsko-sanksom kantonu za ovu vrstu izvoza ili da se produži rad inspektora na prelazu Gradiška. U ranijim godinama mi smo izvozili 30 do 40 tona svježih proizvoda, a zbog pomenutih problema potpuno smo se preorijentisali na zamrznuti program - kazao je Makić.

A za vikend je Suad Selimović, predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambrenu industriju Privredne komore TK, izjavio za medije da su imali slučaj da je jedan kamion sa jagodama koji je bio namijenjen za izvoz u Austriju na granici proveo dva i po dana, pa je izvoz na kraju propao.

Do zaključenja ovog broja Nezavisnih na njihova pitanja i pozive nisu dobili odgovor iz Državnog inspektorata Hrvatske, te nisu saznali da li će biti produženo radno vrijeme fitosanitarnih inspektora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.