NavMenu

U prvih šest mjeseci FBiH uvezla 12% više naftnih derivata nego lani

Izvor: BL Portal Nedjelja, 18.08.2024. 08:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Krivosheev Vitaly/shutterstock.com)Ilustracija

Federacija Bosne i Hercegovine uvezla je u prvom polugodištu 499.765 tona naftnih derivata, što je više za 11,54 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada je uvezeno 447.093 tone ovih proizvoda, prenosi BL portal.

U prva dva kvartala, od dobavljača iz Republike Srpske nabavljeno je 84.498 tona naftnih derivata, što je više za oko 18,10 odsto u odnosu na isti period lani, kada su nabavljene 71.542 tone, saopšteno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

Prema dostavljenim podacima devet uvoznika naftnih derivata u FBiH, najviše je uvezeno iz Hrvatske, Italije i Srbije, i to oko 94,5 odsto cjelokupnog uvoza, dok je iz Republike Srpske najviše nabavljeno od Optima grupe i NIS petrola iz Banjaluke, i to oko 98 odsto ukupne količine nabavljene iz Srpske.


Najveći uvoznici su Holdina, G-petrol, Petrol BH oil komp, svi iz Sarajeva, te Hifa–oil iz Tešnja, a ove četiri kompanije učestvuju sa oko 95 odsto u ukupnom uvozu naftnih derivata na području FBiH.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

BiH nabavlja dronove Bayraktar TB-2 - Naručeno šest sistema, isporuka u januaru

Oružane snage Bosne i Hercegovine nabaviće dronove TB-2 od turskog proizvođača Bayraktar. Ministar odbrane BiH Zukan Helez je ovo objasnio predstavnicima štampe 11. septembra. Shodno tome, država Zapadnog Balkana je naručila šest sistema, prenosi njemački portal hartpunkt.de. Prema pisanju ovog protala, glasine o interesovanju BiH za dron Bayraktar ​​pojavile su se već u maju ove godine, kada je nekoliko delegacija

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.