NavMenu

U Beogradu JPP "težak" skoro 1,5 mlrd EUR - Raspisan poziv za ustupanje autobuskih poteza 300, 400 i 500 privatnicima

Izvor: eKapija Nedjelja, 07.07.2024. 09:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dejan Aleksić)Ilustracija
Nakon jedne od poslednjih odluka doskorašnjeg Privremenog organa Beograda, usvajanja predloga projekta o javno-privatnom partnerstvu za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog autobuskog gradskog prevoza putnika na potezima 300 (Grocka i Zvezdara), 400 (Voždovac), 500 (Rakovica i Čukarica) i na delu linija koje prolaze preko Savskog venca, kako se i očekivalo, zvanično je raspisan i javni poziv za ovo JPP. Ono će, kada je reč o procenjenoj vrednosti, biti "teško" oko 146,3 milijardi dinara bez PDV-a, odnosno više od 175 milijardi dinara sa PDV-om (1,25 mlrd EUR bez PDV-a odnosno oko 1,49 mlrd EUR sa PDV-om)

Podsetimo, predstojeće JPP za koje je postupak zvanično raspisao Sekretarijat za javni prevoz, podrazumeva to da budućem privatnom partneru grad na deset godina da posao skoro tri puta skuplji od javno-privatnog partnerstva na potezima 100 i 700. Grad novim JPP planira da od GSP Beograd i privatnih prevoznika, čiji ugovori sa gradom još važe, oduzme i ustupi više od 80 linija budućem privatnom partneru.

U nedavnoj odluci u vezi sa ovim partnerstvom, kao razlozi za taj potez, istaknuta su skoro ista obrazloženja i podaci kao kada je usvajan isti dokument i za poteze 100 i 700. Ukazano je da je trenutna starost solo vozila GSP 8,37, zglobnih 17,86, a minibus vozila 11,5 godina (ali u isto vreme nije naveden pominje prosek starosti vozila privatnika koji trenutno drže dobar deo linija koji će biti predmet ovog JPP). U toj odluci ukazano je i da je postojećim vozilima istekao amortizacioni period i da je kapacitet ovih vozila ispunjen "zbog čega nisu adekvatna ni bezbedna da bi se obavljao prevoz putnika".

U raspisanom javnom pozivu od budućeg partnera grada se traži da, za opsluživanje skoro 85 linija, ima 391 solo vozilo, 66 zglobnih vozila, 40 minibusa i 50 vozila u rezervi, odnosno ukupno 497 vozila i 50 kao rezervu. U pozivu je ukazano i da najmanje 40% vozila (najmanje 199 od 497) moraju biti nova (autobus proizveden i registrovan u 2023. ili 2024. godini), najviše 20% vozila (najviše 100 od 497) moraju biti proizvedena i registrovana najkasnije 1. januara 2021. godine, najviše 40% vozila (najviše 198 od 497) moraju biti proizvedena i registrovana najkasnije 1. januara 2017. godine. Starost vozila, kako je dodato, ne sme biti veća od 10 godina tokom važenja ugovora.

Ilustracija (Foto: Dejan Aleksić)Ilustracija

Kako je ranije ukazano u odluci za ovo JPP, na početku vršenja usluge najmanje 50% moraju da budu nova vozila, a u roku od 12 mesci ceo vozni park privatnika mora biti nov. Međutim, ukazano je i da će grad privatnom partneru dozvoliti da nova vozila nabavi u roku od 36 meseci.

- Autobusi treba da sadrže sistem za brojanje putnika, zvučnike i pojačala za razglas u vozilima, video nadzor u vozilima, sistem za informisanje putnika i bežični internet u vozilima. Ukoliko u toku trajanja ugovora, usled promene prevoznih zahteva dođe do promene u broju angažovanih vozila (ukoliko se poveća broj angažovanih vozila), potrebno je i da se broj rezervnih vozila poveća u skladu sa novim brojem angažovanih vozila - istaknuto je u javnom pozivu u kome se dodaje da na dan početka perioda pružanja ugovorene usluge, odnosno na dan uvođenja u
posao, privatni partner mora da obezbedi najmanje 1477 profesionalnih vozača D kategorije.

Kada je reč o predstojećem JPP, Ivan Banković, predsednik Sindikata GSP Centar za eKapiju nedavno je naveo da iz krugova bliskih gradonačelniku Aleksandru Šapiću ima saznanja da je poznat privatni prevoznik koji će biti nosilac ovog novog partnerstva za više od 80 linija i da je to C&LC group čije ime se mesecima pominjalo po izuzetno lošoj usluzi i problemima na liniji 511. Banković je, inače, imao zamerke i na same uslove vezane za ovo JPP, ali i kada je reč o tačnosti podataka koji su izneti u odluci o projektu znulla ovo JPP.

Ponude se mogu podneti do 26. avgusta.

Više detalja se može naći OVDE.

D. Aleksić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.10.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Konačno kreće izgradnja dionice Tunel Kvanj-Buna - U Mostaru se potpisuje ugovor vrijedan više od 125 mil EUR

U sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru danas će bit upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poddionice Tunel Kvanj - Buna. Ugovor će potpisati Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Sun Jun, generalni direktor China Road and Bridge Corporation PJ Banja Luka te Andrijana Katić, ministrica prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka u ime JP Autoceste FBiH i Yang Dong, direktor podružnice

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.