NavMenu

Hoće li Banjaluka dobiti najviši neboder? - Izmjenama RP Centar Aleja predviđa se objekat od 20 spratova

Izvor: eKapija Petak, 28.07.2023. 11:39
Komentari
Podeli
Izmjena RP Centar Aleja (Foto: Printscreen/Regulacioni plan/CPK Banjaluka)Izmjena RP Centar Aleja

Grad na Vrbasu mogao bi da dobije jednu od najviših zgrada ukoliko budu usvojene izmjene dijela Regulacionog plana Centar Aleja, koji se do sutra 29. jula nalazi na javnom uvidu.

Ovo bi bila treća uzastopna izmjena ovog regulacionog plana, a svaki put je spratnost planiranih stambeno-poslovnih objekata povećavana, da bi najnovijim izmjenama uključili gradnju dvije visokospratnice, jednu od 20 i drugu od 16 spratova, kao i nešto manju od 12 spratova.

Lokacija je preko puta banjalučkog centra Delta Planet (lokacija na MAPI ispod), a nacrt izmjena RP je kao i ranije rađen na inicijativu kompanija Termomontaža iz Banjaluke i Metalexa iz Prnjavor, a izrada je povjerena Centru za projektovanje i konsalting CPK Banjaluka.

Kako je pojašnjeno izmjenom će biti obuhvaćen prostor koji se nalazi na uglu ulica Olimpijskih pobjednika i Srpske vojske, ukupne površine od 1,52 hektara.

Prema još važećem regulacionom planu, koji je donesen 2018. godine, na ovoj lokaciji je planirana izgradnja tri objekta. Konkretno, izgradnja poslovnog objekta sa tri sprata i izgradnja dva stambeno-poslovna objekta od šest spratova.

-Planira se izgradnja višeporodičnog stambeno-poslovnog kompleksa u južnom dijelu lokacije u obliku latiničnog slova "L" spratnosti dvije kule 2Po+P+20 i 2Po+P+16 sa dijelom kojih ih spaja 2Po+P+7 horizontalnih gabarita prizemene etaže horizontalnihgabarita 74.5m x 16m i 50.8m x 16m, sa konzolnim prepustima od 2.0m, te na sjevernom dijelu lokacije izgradnja dvije lamele višeporodičnog stambeno-poslovnog objekta spratnosti Po+P+7 i Po+P+12 sa dijelom kojih ih spaja 2Po+P+1, horizontalnih gabarita prizemlja 39m x 16.4m, sa konzolnim prepustima lamela od 1.5m - stoji u nacrtu izmjene RP Aleja centar.

U sklopu planiranih objekata u prizemlju se planiraju poslovni sadržaji koji su kompatibilni sa višeporodičnim stanovanjem. U okviru predmetnih parcela predviđena je izgradnja manipulativnih, kolskih i pješačkih površina za potrebe posjetioca i stanara odnosno korisnika. Za višeporodični stambeno-poslovni kompleks u južnom dijelu lokacije se ostavlja mogućnost proširenja prizemne etaže.

Organizacija višeporodičnih stambeno-poslovnih objekata omogućava formiranje zajedničkog životnog prostora na kome se planira uređenje površina za javno korištenje (kao što su zelene površine, popločani blokovski trgovi sa potrebnim mobilijarom, dječja igrališta itd), ozelenjavanje, kao i izgradnja pješačkih komunikacija.

U podrumskim etažama, se planiraju parking garaže kojima se pristupa preko kolskih rampi iz internih saobraćajnica koje su planirane unutar obuhvata i vežu se na postojeće i planirane saobraćajnice u kontaktnim zonama obuhvata.

U okviru predmetnog obuhvata potrebe za parkingom se dijelomično planiraju na površinskim parkinzima a djelomično u podrumskim etažama (detaljnom analizom, na osnovu utvrđene bruto građevinske površine planiranih objekata i odgovarajućih standarda iz ove oblasti, utvrđeno da je za zadovoljenje potreba za parkiranjem potrebno obezbjediti oko cca 600 parking mjesta).


Bilans bruto-građevinskih površina planiranih višeporodičnih stambenih objekata:
Poslovanje- (plan) :---------------------------------------------------- 5.978,0 m2
Stanovanje- (plan) :--------------------------------------------------- 30.795,0 m2
Garaža - (plan) :------------------------------------------------------- 13.106,0 m2
Ukupno : 49.876,0 m2

Nakon javnog uvida koji se završava u subotu, 29. jula, slijedi javna rasprava na kojoj će se razmatrati stavovi zainteresovanih stana. Nakon toga će nosilac pripreme Plana i gradonačelnik utvrditi prijedlog i dostaviti ga Skupštini grada na razmatranje.

Podsjećamo portal eKapija je pisao u aprilu ove godine o planiranim objektima koji su bili predviđeni tadašnjim izjmenama regulacionog plana Centar Aleja, kao i ostale detalje o samoj lokaciji.

S.T.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Energija, Građevina

U toku pripreme za izgradnju HE Dabar, HET do sada uložio 140 mil EUR

Kineska kompanija Gedžouba, izvođač izgradnje Hidroelektrane Dabar vrijedne 661 mil KM, trenutno obavlja pripremne radove u zoni brane Pošćenje i mašinske zgrade, a preduzeće HE na Trebišnjici do sada je u ovaj projekat uložilo 140 mil EUR, izjavio je direktor HE Slaviša Stajić. - To se odnosi na izradu svih pristupnih puteva, vodovoda, 28 kilometara gradilišnih dalekovoda, izradu projektne dokumentacije, eksproprijaciju zemljišta,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.