NavMenu

Ekonomska situacija u BiH dramatična

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 30.08.2011. 09:04
Komentari
Podeli

Ekonomska situacija u BiH je vrlo dramatična, čemu su doprinijele vlasti koje su neposredno pred izbijanje svjetske ekonomske krize stvorile pretpostavke da se njeni efekti u BiH povećaju, kazao je u razgovoru sa Nezavisne novine Rajko Tomaš, profesor Ekonomskog fakulteta u Banja Luci.

Ističe da su vlasti, opijene rastom prihoda nakon uvođenja PDV-a, novac usmjerile za enormno povećanje javne potrošnje, stvarajući nove institucije, zapošljavajući birokratiju i povećavajući plate. Takođe, rast cijena krajem 2007. i u prvoj polovini 2008. povećao je prihode od PDV-a.

"Nažalost, vlasti to nisu doživljavale kao nagovještaj dolazeće krize, nego kao posljedicu efikasnosti njihove ekonomske politike. Tada, prije krize, ugrađeni poremećaji u sistem javne potrošnje teško se sada mogu otkloniti i dobrim dijelom manifestacije krize proteklih godina rezultat su tih grešaka načinjenih neposredno pred početak krize. U statistici BiH argumente mogu pronaći i oni koji žele da hvale, ali i oni koji žele da kude postojeće ekonomsko stanje. Moju ocjenu o dramatičnosti stanja dajem na osnovu pada realne kupovne moći dohodaka stanovništva, velikoj nezaposlenosti, padu stranih investicija i visokom deficitu platnog bilansa", naveo je Tomaš.

Govoreći o tome koliko su visoke kamate na kredite problem za privredu Tomaš kaže da postoji jedan vrlo ozbiljan problem u domenu bankarstva koji je kod nas zanemaren. Kamate su izuzetno visoke. Privreda s takvim kamatama ne može nikad postati konkurentna.

"Nažalost, s druge strane, nemoguće je obezbijediti niže kamatne stope. Visok deficit platnog bilansa ovdje diktira visoku kamatnu stopu. Time se naša privreda nalazi u začaranom krugu - bez većeg izvoza ne može dobiti niže kamate, a izvoz ne može povećati ako ne uzme skupe kredite, a sa skupim kreditima ne može biti konkurentna i ne može povećati izvoz. Ovo je jedno od ključnih razvojnih pitanja koje moraju riješiti vlasti", kaže Tomaš u razgovoru za Nezavisne.

Na pitanje da li bi najavljene velike infrastrukturne investicije, poput izgradnje Hidroenergetskog sistema Gornja Drina i autoputa Banjaluka - Doboj, mogle popraviti ekonomsku sliku RS Tomaš naglašava da bi ali pod uslovom da u realizaciji tih projekata budu angažovana u visokom procentu i domaća preduzeća, te da snabdijevanje materijalima i energijom ide sa teritorije RS.

U protivnom, naši dugovi će se povećati, a siromaštvo ostati isto. Naravno, i domaća preduzeća moraju dići nivo konkurentnosti i ovladati modernim tehnologijama da bi bili ozbiljni partneri na tako velikim projektima. To im je velika šansa da kroz privilegovane uslove uđu na veliko tržište i obezbijede sebi budućnost. Dakle, te velike projekte moramo koristiti kao priliku za dizanje konkurentnosti domaćih preduzeća i uspostavljanje kooperantskih odnosa za neka buduća tržišta, naglašava on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.