NavMenu

Jeftini letovi samo iz Tuzle

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 11.08.2011. 07:37
Komentari
Podeli

Tuzlanski aerodrom u završnoj je fazi pregovora sa avio-kompanijom "Ryan air" o uspostavljanju avionskih linija između Tuzle i njemačkih gradova, za čije letove bi građanima prodavali najjeftinije avionske karte.

Od ostalih zračnih luka u BiH trenutno jedino kompanija "Germanwings" sa sarajevskog aerodroma odranije ima redovne linije za Štutgart i Keln. Iako se "Germanwings" računa u niskotarifne avio-kompanije, cijene karata ove firme kćerke njemačke kompanije "Lufthansa" nisu ni približno povoljne kao karte "Ryan aira".

Nezvanično saznajemo da Aerodrom Mostar još nije instalirao instrumental landing sistem, uređaj za precizno slijetanje, te da zbog toga ne može da konkuriše za ovakve letove, dok odgovor iz Aerodroma Banjaluka nismo uspjeli dobiti.

Enver Jukanović, direktor Aerodroma Tuzla, kaže da bi jeftini letovi iz Tuzle za Diseldorf i Frankfurt mogli početi od marta iduće godine.

"Sa `Ryan airom` pregovaramo od 2006. godine. Nedavno smo potpisali predugovor u kojem smo mi dobili tehnička zaduženja koja treba da ispravimo. Potrebno je da obezbijedimo i subvenciju od Vlade Tuzlanskog kantona i mislim da će to biti urađeno. Nakon toga ćemo potpisati ugovor, a onda će `Ryan air` pokrenuti marketinšku kampanju koja traje šest mjeseci", istakao je Jukanović.

Napominje da niskotarifne avio-kompanije za dolazak na aerodrome traže da budu oslobođene svih troškova. U prosjeku aerodromske takse iznose od 40 do 50 eura po odlazećem putniku. Toliko je novca potrebno da bi se isplatio rad aerodroma.

"Oni su u pregovorima vrlo kruti i traže da maksimalno bude snižena cijena taksi na aerodromima. Osim toga, nekad traže novac i od lokalnih turističkih zajednica i ugostitelja. U nekim zemljama aerodromi umjesto od avio-kompanija svoje troškove pokriju od hotelijera ili turističkih zajednica jer kompanija dovodi ljude i na taj način su svi na dobitku. Mi smo načelno dogovorili sa Vladom kantona da će pokriti ovu razliku", kazao je Jukanović.

"Ryan air" je avio-kompanija sa sjedištem u Dablinu u Irskoj, koja nudi najjeftinije karte svojim putnicima. Njihovi avioni saobraćaju u skoro cijeloj Evropi. Obično biraju manje poznate aerodrome koji nemaju mnogo prometa i kojima je u interesu da imaju putnike makar im avio-kompanije ne plaćale taksu. Za mnoge destinacije povratne karte u nekim slučajevima ne koštaju ni 10 eura. "Rayan air" do sada je prisutan bio na aerodromima u Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Beogradu.

Osim "Ryan aira" postoji još niskotarifnih avio-kompanija koje su prisutne na aerodromima u regionu, ali ne i u BiH, tako da su bh. građani koji su željeli jeftinije putovati morali letjeti iz zračnih luka u regiji.

Jukanović ističe da je aerodromima u BiH izuzetno teško ugovoriti redovne letove ovakvih avio-kompanija.

"Mi smo godinama pregovarali i sa `Wizz airom`, ali oni su nas preskočili i izabrali Beograd. Nažalost, mi kao zemlja još nismo povoljna destinacija za odlazak na godišnji odmor. Nama će se ova linija `Rayan aira` eventualno isplatiti zbog naše dijaspore koja živi u Njemačkoj", dodao je Jukanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.