NavMenu

Skrivene opasnosti konzumacije jabukovog sirćeta

Izvor: agrosavjet.com Srijeda, 27.03.2024. 07:00
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Pixabay / wicherek)Ilustracija

Iako se jabukovo sirće često dovodi u vezu sa vitkom linijom i niskim nivoom holesterola, njegova svakodnevna upotreba može naštetiti zdravlju.

Jabukovo sirće se može pronaći u svakom domu. Ono je nezaobilazni sastojak salata, odličan saveznik u borbi sa naslagama kamenca, a mnogi ga često koriste i kao sredstvo za mršavljenje i češćenje organizma. I dok se u salatama i kupatilu njegovo često prisustvo priželjkuje, kada je riječ o njegovom svakodnevnom ispijanju radi postizanja vitkije linije, mišljenja stručnjaka su veoma podeljena, budući da postoje i neželjena dejstva. O tome koja to skrivene opasnosti vrebaju prenosi portal Heltlajn.

Jabukovo sirće može oštetiti zubnu gleđ

Jabukovo sirće sadrži jabukovu i sirćetnu kiselinu, zbog kojih se pH vrijednost usne duplje može drastično narušiti. Ovakav disbalans dovodi i do oštećenja prirodne barijere zuba, povećava njihovu osjetljivost i dovodi do nastanka karijesa. Naučnici su vršili čak i eksperimentalna istraživanja na ovu temu, a rezultati su pokazali da je sirće dovelo do gubitka između 1 i 20 posto minerala zuba nakon samo 4 sata u sirćetu.

Zbog svakodnevne konzumacije se mogu javiti i opekotine

Osim toga, zbog koncentracije kiselina, jabukovo sirće može izazvati i opekotine usne duplje i jednjaka, što svakako neće donijeti ništa dobro. Sirće takođe može izazvati i površinske opekotine na koži oko usana koja dolazi u dodir sa njim prilikom ispijanja. Zabijeležen je čak i slučaj da je jedna žena doživjela opekotinu jednjaka jer joj se u njemu zaglavila tableta sa ekstraktom jabukovog sirćeta.


Sirće u kombinaciji sa ljekovima takođe može imati neželjena dejstva

Pojedini lijekovi u kombinaciji sa jabukovim sirćetom mogu imati drugačije dejstvo na organizam. Primjera radi, ljudima koji uzimaju insulin, a ujedno i sirće mogu dramatično opasti nivo šećera i kalijuma u krvi. Slično je i sa pojedinim lijekovima za kardio-vaskularna oboljenja koja sama po sebi snižavaju nivo kalijuma. U kombinaciji sa sirćetom nivo ovog minerala može opasti isuviše, čime se može ugroziti zdravlje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.