NavMenu

Da li su na pomolu novi arbitražni postupci za energetski sektor Republike Srpske? (VIDEO)

Izvor: RTRS Utorak, 26.03.2024. 12:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Da li su na pomolu novi arbitražni postupci za energetski sektor Republike Srpske? Za Rudnik i Termoelektranu Ugljevik ishod je poznat, ali ostaju neriješena pitanja isporuke energije iz RiTE Gacko prema Hrvatskoj Elektroprivredi, s jedne, i iz Hidroelektrane Dubrovnik prema Elektroprivredi Republike Srpske, s druge strane.

Znak jednakosti ne može se staviti između ova dva pitanja. Domaće institucije su obaviještene, namjera je da se sporovi pokušaju riještiti dogovorom.

Zaostavština, nastala raspadom bivše države, sa korijenima iz "jugoslovenske" sedme i osme decenije, izgleda, stigla je na dnevni red.

Hrvatska Elektroprivreda obavijestila je Pravobranilaštvo BiH da namjerava riješiti odnose i obaveze nastale ulaganjem u RiTE Gacko.

Neriješeno pitanje isporuke imaju HET i HE Dubrovnik, koje je jednostrano jedan od dva agregata spojila na hrvatsku mrežu 1994.

Time je, prema dokumentaciji, narušila sporazum iz prve etape izgradnje sistema o raspodjeli energije sa po dva agregata iz HE Trebinje 1 i HE Dubrovnik.

Stav iz Republike Srpske je da se dva različita i neriješena pitanja, između dva sistema, ne mogu "poravnavati" ili "prebijati".

Inicijative iz Crne Gore o nadoknadi za dio teritorije opštine Nikšić, potopljene Bilećkim jezerom, ili korišćenjem dijela vode, mogu biti riješene kroz pozitivne zakone u Republici Srpskoj ili kroz nove investicije.

Iz Elektroprivrede Srpske kažu da su angažovani advokatski timovi za rješavanje sporova. Sa HEP-om će se komunicirati putem Pravobranilaštava Srpske i BiH, a ako dogovora ne bude, rješenje je arbitraža.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Tunel bi za duplo skratio putovanje od Pala do Istočnog Novog Sarajeva - Predstavljena predstudija izvodljivosti trase od 14 km

U prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo u četvrtak je predstavljena predstudija izvodljivosti za tunel od Istočnog Novog Sarajeva do Pala, koji bi trebalo da u budućnosti saobraćajno poveže opštine u okviru grada Istočno Sarajevo, znatno skrati vrijeme vožnje i, što je najvažnije, u narednih nekoliko godina predstavlja trasu buduće brze ceste i vezu ovog dijela Republike Srpske sa Srbijom. Iz Gradske uprave je saopšteno da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.