NavMenu

Namirnice koje smanjuju holesterol i sprečavaju srčane bolesti

Izvor: B92 Subota, 23.03.2024. 10:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Daria Vasilyeva/shutterstock.com)Ilustracija


Odabir odgovarajuće ishrane igra ključnu ulogu u svakom aspektu našeg zdravlja.

To je posebno istinito kada je u pitanju naše srce, jer hrana koju jedemo može nam pomoći u održavanju optimalnog nivoa holesterola i čak smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Iako mnogi povezuju ugljene hidrate s negativnim zdravstvenim implikacijama, određene vrste zapravo mogu biti nevjerovatno korisne za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Dijetetičarka Sofia Tarner otkrila je tri namirnice koje su odlične za zdravlje našeg srca te čak mogu smanjiti holesterol i rizik od srčanih bolesti.

Ovas

Činijica ovsenih pahuljica nije samo ukusna i svestrana već dolazi i s brojnim dobrobitima za cijelo telo. Može biti posebno dobra za one koji žele da smanje holesterol.

- Ovas sadrži rastvorljiva vlakna koja se zovu beta-glukan, a koja pomažu u smanjenju nivoa LDL holesterola. Beta-glukan stvara materiju sličnu gelu u probavnom traktu koja se veže na holesterol, sprečavajući njegovu apsorpciju u krvotok - objasnila je Tarner za SheFinds.

Napominje da redona konzumacija ovsa može pomoći u snižavanju nivoa LDL ("lošeg") holesterola, dok održava naš HDL ("dobar") holesterol. Sve to može pridonijeti zdravijem srcu i manjem riziku od bolesti.

Ječam

- Kao i ovas, ječam sadrži beta-glukan koji stvara jedinjenje slično gelu, a koja se veže na holesterol u probavnom sistemu smanjujući njegovu apsorpciju. Ometanjem apsorpcije holesterola, ječam pomaže u snižavanju nivoa LDL holesterola - tvrdi dijetetičarka.


Kaže da njegov bogat sadržaj vlakana podstiče osećaj sitosti i pomaže u kontroli tjelesne težine, pridonoseći poboljšanom nivou holesterola i zdravlju srca. Osim toga, ukusan je dodatak supama, varivima i salatama.

Mahunarke

Mahunarke, poput pasulja, sočiva i leblebija, moćne su namirnice koje bismo svakako trebali uvrstiti u svoju ishranu, pogotovo ako želimo održati svoje srce zdravim i smanjiti holesterol. Tarner navodi da rastvorljiva vlakna u mahunarkama pomažu u smanjenju LDL holesterola zaustavljajući njegovu apsorpciju u crijevima.

- Redovna konzumacija mahunarki u različitim oblicima, poput supa, salata ili priloga, može pridoneti poboljšanju nivoa holesterola i cjelokupnom zdravlju srca - zaključuje dijetetičarka, piše B92.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.