NavMenu

Ključ od Svetog Stefana u Spajićevim rukama

Izvor: Vijesti Četvrtak, 07.03.2024. 08:13
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Petar Lazarevic)
Samo mjesec dana ostalo je do zvaničnog početka ovogodišnje sezone, a problemi oko elitnog ljetovališta Sveti Stefan - Miločer još nisu riješeni. Sve oči uprte su u Vladu premijera Milojka Spajića, od koje očekuju da iznađe rješenje i elitno ljetovalište, zaštitni znak crnogorskog turizma, nakon tri godine, napokon počne da radi u punom kapacitetu.

Hotelski kompleks je zatvoren uoči ljeta 2021. nakon čega je dvije godine na popularnom Svecu bio katanac, da bi lani djelimično bilo otvoreno ostrvo.

Potez Vlade čekaju obje strane - zakupac grad hotela Sveti Stefan, Vile Miločer, te još nedovršenog hotelsko-apartmanskog kompleksa Kraljičina plaža, kompanija Adriatic properties, koja je spremna na dogovor i pred arbitražnim sudom u Londonu vodi spor, a pred domaćim sudovima dokazuje da je međunarodni tribunal jedino mjesto gdje se donose odluke o ugovornim obavezama. Na drugoj strani su vladino Hotelsko-turističko preduzeće Miločer i kompanija u većinskom vlasništvu države Sveti Stefan hoteli koji pozivaju Vladu da se uključi jer se nalaze u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, pošto zakupac praktično punu godinu nije platio ni eura za zakup najvrijednijeg dijela obale.

HTP Miločer i Sveti Stefan hoteli u većinskom vlasništvu države, koji gazduju elitnim ljetovalištem Sveti Stefan - Miločer, dužni su da plate 600.000 funti Adriatic propertiesu, koliko iznose troškovi arbitražnog postupka pred sudom u Londonu.

Pred međunarodnim Arbitražnim sudom i dalje se vodi spor, koji je Adriatic properties pokrenuo zahtijevajući da mu se na ime kršenja ugovora isplati sto miliona eura. Tužbom su uzvratile i državne kompanije.

Iz Adriatic propertiesa Vijestima je rečno da su u toku pregovori sa Vladom, te da postoji obostrana volja da se cijeli slučaj riješi dogovorom.

Kašnjenje u plaćanju zakupnine, koja je premašila milion eura, blokirao je rad HTP Miločer i Sveti Stefan hoteli.

Izvršni direktor HTP Miločer Igor Đurašević Vijestima je kazao da su ponovo uputili urgentan dopis na više državnih adresa, jer se preduzeće nalazi u potpunoj finansijskoj blokadi.

- Adriatic properties nije platio tri kvartalne rate za zakup i duguje 315.000 EUR. Za mjesec dana biće dostavljena i četvrta faktura, znači cijelu godinu nije plaćena ugovorom predviđena zakupnina za Kraljičinu plažu. Zbog toga je račun naše firme, koja je u stoodstotnom vlasništvu Vlade, blokiran, plate više od pola godine nisu isplaćene, nemamo osnovne uslove za rad. Telefoni u kancelariji su isključeni. Milionska državna imovina je u opasnosti jer smo uzeli kredit. Ne vidim svjetlo na kraju tunela - kazao je Đurašević.

On je ponovio da kasne sa plaćanjem kreditnih obaveza, poreza na nepokretnost, ali i ostalih obaveza, jer je zakupnina jedini izvor prihoda firme.

Ni kompaniji Sveti Stefan hoteli koja je vlasnik grad hotela Sveti Stefan i Vile Miločer nisu isplaćene tri rate za zakup, a još ranije su zaprijetili da će inicirati pred skupštinom akcionara raskid ugovora o zakupu.

Stari hotel Kraljičina plaža je porušen i na njegovom mjestu i placu uz, nikla je betonska konstrukcija budućeg hotela sa depandansom, sa 66 apartmana za tržište. Radovi su stali već treću godinu, od kada je Adriatic properties pokrenuo međunarodnu arbitražu.

Kompanija Adriatic properties je zaključila ugovor sa HTP-om Miločer o višedecenijskom zakupu nekadašnjeg hotela Kraljičina plaža te zemljišta, na ime koga kvartalno uplaćuje po 87.000 EUR... Za zakup Sveti Stefan hoteli kvartalno dobija 380.000 EUR.

Kako su Vijesti ranije objavile, zakupnine su jedini izvor prihoda dvije kompanije. U HTP Miločer imaju dva zaposlena radnika, od kojih je jedan izvršni direktor, a drugi poslovna sekretarica. Za bruto plate zaposlenih i tročlanog Odbora direktora godišnje se isplaćuje 51.410 eura.

U Sveti Stefan hotelima za bruto plate na godišnjem nivou troše 79.755 eura. Imaju pet zaposlenih, od kojih je jedan predsjednik petočlanog Odbora direktora. Iz godišnjeg iznosa za plate, osim zaposlenima, plaćaju se i naknade članovima Odbora direktora u iznosu od 500 eura.

Privredni sud se oglasio nenadležnim, pita se Sud u Londonu

Privredni sud oglasio se apsolutno nenadležnim u postupku koji je pokrenula kompanija Sveti Stefan hoteli utuživši Adraitic properties od kojih potražuju naplatu neplaćenog PDV-a u iznosu od 900.000 eura.

- Privredni sud oglašava se apsolutno nenadležnim za postupanje u ovoj pravnoj stvari, ukidaju se sve sprovedene radnje i tužba odbacuje - piše u rješenju Privrednog suda u koje su Vijesti imale uvid.

Iz Privrednog suda su obrazložili da oni nijesu nadležni da rješavaju, već Londonski sud za međunarodnu arbitražu, koji je određen i ugovorom o zakupu.

Kako su ranije Vijesti objavile Sveti Stefan hoteli su pokrenuli spor koji je uslijedio nakon odluke Uprave prihoda i carina, koja je 2020. toj firmi utvrdila obavezu od 900 hiljada eura za unazad dvije godine, jer PDV nije obračunat u skladu sa zakonom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.