NavMenu

Koncesionar smatra da su zaključci radne grupe za Brskovo neutemeljeni i u sukobu s Vladinim odlukama

Izvor: Mina Subota, 02.03.2024. 13:41
Komentari
Podeli
(Foto: Brskovo Mine/Tara Resources/Printscreen)
Argumenti koje je radna grupa predložila za prekid koncesionog ugovora koji država ima sa kompanijom Brskovo Mine su faktički netačni, ne korespondiraju sa zakonom i neusklađeni su sa Vladinom politikom vođenom tokom protekle četiri godine, kazali su iz kompanije Tara Resources.

Iz te kompanije su kazali da su dobili pravo na koncesiju 2018. godine i od tada uložili značajna sredstva kako bi ispunili sve svoje obaveze istraživanja, koje je Vlada potvrdila da su ispunjene u junu 2019. godine.

- Od tada, kompanija čeka više od četiri godine da Vlada ispuni obaveze u procesu prostornog planiranja kako bi izdala urbanističko-tehničke uslove, kako bi kompanija kompletirala i predala rudarski projekat i studiju o procjeni uticaja na životnu sredinu - kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Vlada započela taj proces prostornog planiranja 2021. godine i usvojila nacrt prostornog plana u aprilu prošle godine, ali da je proces zastao u julu prošle godine, bez krivice kompanije.

- Vlada je već dva puta produžila rokove u koncesionom ugovoru zbog kašnjenja u završavanju procesa prostornog planiranja, budući da koncesioni ugovor ima klauzulu koja uzima u obzir kašnjenja administracije - ističe se u saopštenju.

Iz kompanije Tara Resources su kazali da je međuresorna Vladina radna grupa preporučila Vladi da ponovo produži koncesioni ugovor zbog tih kašnjenja u oktobru prošle godine, kao i da počne sa naplatom koncesione naknade.

Oni su kazali da je Vlada zatražila koncesionu naknadu od 650.000 EUR, kompanija je platila u januaru, ali produženja roka nije bilo.

Iz kompanije Tara Resources su kazali da se zaključcima nove radne grupe, imenovane od strane Ministarstva energetike i rudarstva, preporučuje raskid koncesionog ugovora, iako se ništa nije promijenilo od posljednja dva produženja koja je Vlada odobrila zbog sopstvenih kašnjenja.

- Argumenti koji se koriste su faktički netačni i suprotni su u odnosu na posljednja dva produženja koja je odobrila vlada i preporukama radne grupe - rekli su iz kompanije Tara Resoruces.

Kako su rekli, to izlaže Vladu značajnim štetama zbog kršenja koncesionog ugovora, uključujući štetu u okviru bilateralnog investicionog sporazuma između Švajcarske i Crne Gore.

- Tara Resources je ispunila sve svoje obaveze i pokazala potencijal za značajan novi razvoj za Crnu Goru, sa mogućnošću zapošljavanja 550 ljudi iz sjevernog dijela Crne Gore i donošenjem značajnih ekonomskih koristi regionu i zemlji, uz poštovanje najbolje prakse u oblasti zaštite životne sredine i zdravlja u EU, koje se uspješno sprovode u drugim rudnicima cinka u Španiji, Portugalu i Švedskoj - rekli su iz kompanije Tara Resources.

Oni su poručili da su uvjereni da će se ono što je radna grupa sugerisala pokazati kao faktički nezakonito i netačno, kao i da Vlada te zaključke neće usvojiti.

Iz kompanije Tara Resoruces su kazali da ostaju otvoreni za konstruktivan dijalog.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.