NavMenu

Izgradnja nove rulne staze i dodatnog parkinga za avione na Aerodromu Konstantin Veliki u Nišu

Izvor: eKapija Subota, 03.02.2024. 10:14
Komentari
Podeli
(Foto: Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnja rulne staze sa pripadajućom izolovanom pozicijom za parkiranje vazduhoplova na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu)
Preduzeće Aerodromi Srbije podnelo je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnja rulne staze sa pripadajućom izolovanom pozicijom za parkiranje vazduhoplova na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu.

Projektant rulne staze i pozicije za parkiranje aviona NEO aerodromes engineering Beograd, poverio je preduzeću ENVICO Beograd izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Ukupna dužina osovine rulne staze iznosiće 1.680 m.

Izgradnja rulne staze sa pripadajućom izolovanom pozicijom za parkiranje vazduhoplova planiraju se u okviru celine koja je ranijim planskim dokumentima definisana za manevarske površine. Manevarske površine su predviđene za poletno sletne staze, rulne staze, zemljane poletno-sletne staze, spojnice, pristanišne platforme heliodrom, parking pozicije, rezervoar za gorivo, toranj aerodromske kontrole letenja i prateći tehnički blok aerodromske kontrole letenja.

Nova rulna staza treba, kako se navodi u dokumentu, da obezbedi ne samo povećanje saobraćajnog kapaciteta aerodroma, već izgradnjom udaljenih parking pozicija i povećanje broja parking pozicija.

- Početak novoprojektovane rulne staze je u konstruktivnom i saobraćajnom smislu uklopljen u postojeću rulnu stazu, dok kraj predstavlja proširenje za manevar isparkiravanja/push-back kodnog slova C sa parking pozicije 9, uz mogućnost daljeg produženja u skladu sa Planom detaljne regulacije - navodi se.

Projekat proširenja platforme se radi paralelno sa izradom projektne dokumentacije za rulnu stazu.

Proširenjem platforme obezbeđuje se povećanje kapaciteta aerodroma. Nova platforma konstruktivnim i eksploatacionim karakteristikama omogućava prihvat najvećeg vazduhoplova kodnog slova E, uz uspostavljanje bezbednosti saobraćaja i neometanog procesa opsluživanja vazduhoplova, putnika i robe. Platforma se može koristiti za komercijalne avione kodnog slova A, B, C, D i E. Proširenje omogućava formiranje 9 primarnih i 11 alternativnih parking pozicija.

Podsetimo, aerodorm u Nišu dobija i novu teminalnu zgradu, koja bi, prema rečima direktora Aerodroma Srbije Mihajla Zdravkovića trebalo da bude završena i otvorena krajem leta ove godine.

(Foto: Aerodromi Srbije)
- Verujemo da će se sve odvijati po planu i pokušaćemo da prve putnike u novoj zgradi primimo na leto naredne godine - rekli su ranije za eKapiju iz Aerodroma Srbije.

Dodali su i da će istovremeno raditi na izmeni projektne dokumentacije za rušenje postojeće zgrade.

- Paralelno sa tim radićemo na izmeni projektne dokumentacije kako bi smo postojeću zgradu srušili i na njenom mestu napravili novu koja će činiti funkcionalnu celinu sa ovim sada već izgrađenim delom - naveli su.

Kako su tada istakli za naš portal radiće se i na izgradnji infrastrukture koja prati novu terminalnu zgradu - saobraćajnicama, parkinzima...

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.