NavMenu

Delta Holding do 2027. planira investicije veće od 900 mil EUR - Otvaranje hotela InterContinental najavljeno za dvije godine

Izvor: eKapija Srijeda, 31.01.2024. 07:19
Komentari
Podeli
Projektovani izgled Delta Districta sa hotelom InterContinental (Foto: eKapija)Projektovani izgled Delta Districta sa hotelom InterContinental
Delta Holding je u 2023 godini ostvario rekordne prihode od prodaje u iznosu od 860 mil EUR, što je 12% više nego u prethodnoj godini, dok EBIDTA (operativni profit pre oporezivanja) iznosi 88 mil EUR - za 18% više nego lani. Pritom je u budžet Srbije uplaćeno 180 mil EUR, čulo se na godišnjoj konferenciji kompanije u Sava centru.

U 2004. godini Delta Holding planira prihode koji će prvi put preći milijardu evra, tačnije oko 1,07 mil EUR (rast od 25%) i EBIDTA od 110 mil EUR, što je povećanje od 25%.

Prema rečima Milke Vojvodić, CEO i višeg potpredsednika za ekonomiju i finansije Delta Holdinga, kompanija je u 2023. investirala više od 140 mil EUR, dok do 2027. godine planira investicije preko 900 mil EUR.

Kada je reč o sektoru nekretnina, u segmentu real estate-a planirano je u naredne tri godine ulaganje od 800 mil EUR kroz nove projekte.

Delta Iron (Foto: Delta Holding)Delta Iron


Delta je za ovu godinu najavila početak radova na Delta Land stambeno poslovnom konceptu u Bulevaru despota Stefana u Beogradu, Delta Iron poslovnom kompleksu u Novom Sadu, kao i početak investicije u Delta District na Novom Beogradu, u okviru kojeg će, kako je najavljeno, 2026. biti otvoren i hotel najviše kategorije InterContitnental, u cilju obogaćenja hotelske ponude pred Expo 2027, u čiju izgradnju će biti uloženo 100 mil EUR.

Delta Land (Foto: Delta Holding)Delta Land


Hotelski biznis kompanije, Delta Hoteli, ostvario je u 2023. prihod od 39 mil EUR a u ovoj planira prihod od 42 miliona.

Za hotel Radisson Collection u Beogradu koji je Delta kupila prošle godine, u planu je 236 soba, 8 konferencijskih sala, vinski podrum, i trg.

Takođe, u septembru ove godine kompanija planira otvaranje Plave dvorane u renoviranom Sava Centru, koja će, kako je rečeno, predstavljati najveću kongresnu i koncertnu dvoranu u jugoistočnoj Evropi.

U sektoru poljoprivrede, Delta Holding planira 340 mil EUR prihoda u ovoj godini i rast od 22%, kao i dalji razvoj kroz investicije u nove tehnologije i nove proizvodne pogone od 31 mil EUR.

U 2023. Delta Agrar je izvezao u vrednosti od 70 mil EUR, na tržišta 38 zemalja od Evrope, preko Dalekog istoka do SAD-a, a u zemlji je mapirano 90% obradivih površina kompanije.

Rast od 28% je zabeležio i Delta Auto, sa prodatih 3.835 vozila, a čak 40% vrednosti prodaje Delta Auto grupe činila su u 2023. vozila cenovnog ranga preko 100.000 EUR.


U 2024. planirane investicije u ovom segmentu iznose više od 30 mil EUR, a tržištu će se predstaviti 20 novih modela iz portfolia kompanije.

U segmentu e-commerce, na konferenciji je rečeno da je platforma Ananas u 2023. zabeležila izuzezno veliki rast - na 94% poštanskih borjeva isporučeno je dva ili više Ananas paketa, a broj partnera porastao je više od tri i po puta u odnosu na 2022. godinu.

Cilj je da u 2024. godini broj trgovaca poraste na preko 2.000, i da ukupan promet preko sajta bude preko 70 mil EUR, rečeno je na konferenciji.

Platforma Ananas je u prošlog godini otvorila svoje kancelarije u Severnoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regiona, pre svega Crne Gore već u prvoj polovini godini, jer, kako je rečeno, ova zemlja ima veliki potencijal, a zatim početkom druge polovine godine i na tržište Bosne i Hercegovine. U planu je, čulo se, ekspanzija i na tržišta Kosova i Metohije i u Albanije.

U sktoru logistike i transporta, kompanija Delta DMD, jedan od vodećih distributera u regionu, ostvarila je u 2023. rast od 24% na tržištu Srbije, a u Crnoj Gori od 15%. I kompanija DTS (Delta transportni sistem) imala je rast prihoda od 14%, a u ovoj godini planiran je rast od 34% (109 mil EUR) i dalja ekspanzija na tržišta Severne Makedonije i Albanije.














Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.