NavMenu

Potvrđen prvi slučaj afričke kuge svinja u CG: Meso nije upotrebljivo za ljudsku ishranu

Izvor: eKapija Utorak, 16.01.2024. 08:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / bernswaelz)Ilustracija
Prisustvo virusa afričke kuge svinja, po prvi put u Crnoj Gori, potvrđeno je kod dvije uginule divlje svinje, pronađene na teritoriji opštine Nikšić, u graničnom području sa Bosnom i Hercegovinom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, veterinarska ambulanta Nikšić je od lovačkog društva Bratogošt, primila informaciju o pronalasku dvije uginule divlje svinje. Po prijemu obavještenja, veterinarska ambulanta je po nalogu veterinarskog inspektora, u saradnji sa lovačkim društvom, izvršila uzorkovanje i neškodljivo uklanjanje leševa. Odgovarajući uzorci za laboratorijsko ispitivanje su dostavljeni Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji u Podgorici, koja je odmah po prijemu izvršila neophodna dijagnostička ispitivanja i utvrdila prisustvo virusa afričke kuge svinje u uzorcima oba leša.

Prema podacima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (WOAH), bolest je u Evropi prisutna od 2007. godine i nezaustavljivo se širi evropskim kontinentom, kod domaćih i divljih svinja. U susjednim zemljama prvi put se pojavila 2019. godine u Srbiji, nakon čega slijede Sjeverna Makedonija (2022), Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Kosovo (2023), te je bilo očekivano da će se bolest pojaviti i u Crnoj Gori.

- Od 2019. godine, s obzirom na pojavu bolesti u regionu, kao i specifičnosti ovog virusa, nepostojanje adekvatne vakcine i terapije protiv ove bolesti, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je u saradnji sa veterinarskom službom i Lovačkim savezom kontinuirano sprovodila kampanju podizanja svijesti, obuke i simulacione vježbe, kao i sve ostale neophodne preventivne mjere u cilju smanjenja rizika od pojave bolesti u Crnoj Gori, odnosno ranog okrivanja i pravovremenog odgovora u slučaju pojave bolesti. Sve ove aktivnosti evidentno su doprinijele kasnijoj pojavi bolesti na našoj teritoriji - navodi se u saopštenji.

Ova bolest nije zoonoza, odnosno ljudi ne mogu oboljeti od virusa afričke kuge svinja, ali meso oboljelih životinja nije podobno za ishranu.

- Afrička kuga svinja, od koje obolijevaju isključivo domaće i divlje svinje, sa smrtnošću od gotovo 100%, brzo se širi i prouzrokuje velike ekonomske gubitke. Bolest se najčešće širi kontaktom bolesnih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom, vodom i prostirkom, odjećom, obućom, opremom i prevoznim sredstvima, kao i leševima uginulih ili zaklanih životinja - pojašnjeno je.

Kako bi se bolest pravovremeno ograničila i suzbila, od izuzetnog je značaja da se Upravi prijavi svaki leš, odnosno uginula divlja svinja, kako bi bila uklonjena na neškodljiv način od strane nadležne veterinarske službe, i samim tim smanjena mogućnost nastanka novih slučajeva.

- Programom obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja predviđena je naknada za informaciju o pronalasku uginule divlje svinje u iznosu od 40 EUR. Pronađeni leš se prijavljuje Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove na dežurni broj telefona 067 666 632. Nakon toga, ako je prijava opravdana, vrši se uzorkovanje, dijagnostičko ispitivanje i preduzimaju se sve propisane mjere - soapšteno je.

Takođe, iz Ministarstva podsjećaju da je svaki držalac svinja u obavezi da prijavi svaku promjenu zdravstvenog stanja, kao i svako uginuće svinja na gazdinstvu, nadležnoj veterinarskoj ambulanti.

- Veterinar će po izlasku na teren i o trošku Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove uzeti uzorke i iste poslati u Specijalističku veterinarsku laboratoriju u cilju blagovremenog isključivanja ili potvrde bolesti.

Držaocima svinja se preporučuje da u potpunosti sarađuju sa veterinarskom službom i primjenjuju biosigurnosne mjere na gazdinstvu, u skladu sa preporukama veterinarske službe, što podrazumijeva:
  • pridržavanje propisa o identifikaciji životinja, kretanju i prometu životinja;
  • držanje svinja na način da se spriječi direktan kontakt domaćih svinja sa divljim svinjama i drugim divljim životinjama;
  • izbjegavati pašno držanje svinja i puštanje svinja u otvoreni prostor, koji nije zaštićen ogradom ili na drugi način;
  • hraniti svinje pomijama;
  • osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odjeću i obuću;
  • obavezna prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru;
  • postaviti dezbarijere na ulazu i izlazu u objekat gdje se drže svinje.
  • sprovesti mjere uklanjanja ektoparazita i zaštite životinja od krpelja;
  • izvršiti preventivnu dezinfekciju štala (podova i zidova) prskanjem krečnim mlijekom ili drugim odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom;
  • pravilno odlaganje stajnjaka kao i u slučaju klanja za sopstvene potrebe, propisno odlaganje nus proizvoda (zakopavanje, spaljivanje).
- Kako bi se rizik od širenja bolesti sveo na najmanju moguću mjeru, apelujemo na držaoce svinja, lovce i druge subjekte, da poštuju sve propisane mjere i preporuke, posebno biosigurnosne mjere. Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove će svakodnevno pratiti situaciju na terenu i o tome će blagovremeno obavještavati javnost - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Tunel bi za duplo skratio putovanje od Pala do Istočnog Novog Sarajeva - Predstavljena predstudija izvodljivosti trase od 14 km

U prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo u četvrtak je predstavljena predstudija izvodljivosti za tunel od Istočnog Novog Sarajeva do Pala, koji bi trebalo da u budućnosti saobraćajno poveže opštine u okviru grada Istočno Sarajevo, znatno skrati vrijeme vožnje i, što je najvažnije, u narednih nekoliko godina predstavlja trasu buduće brze ceste i vezu ovog dijela Republike Srpske sa Srbijom. Iz Gradske uprave je saopšteno da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.