NavMenu

Punjači se će prodavati odvojeno od uređaja

Izvor: Politika Četvrtak, 04.01.2024. 08:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Mahesh Patel)Ilustracija
Do kraja 2024. svi mobilni telefoni, digitalni foto-aparati, slušalice, ručne konzole za video-igre, prenosivi zvučnici, e-čitači, tastature, miševi, prenosivi navigacijski sistemi i slušalice koje se prodaju u Evropskoj uniji (EU) moraće da imaju univerzalnu USB utičnicu za punjenje, tipa C. Od proleća 2026. godine to će da važi i za laptop računare, saopšteno je iz Odbora za zaštitu potrošača Evropskog parlamenta. Punjači će moći da se prodaju odvojeno od uređaja, što će biti označeno piktogramom, na osnovu kojeg će potrošač moći da odluči da li će da kupi novi uređaj s punjačem ili bez njega.

Nova pravila donose i nalijepnice sa specifikacijom kapaciteta punjenja s podacima o minimalnoj i maksimalnoj snazi potrebnoj za efikasno punjenje elektronskih uređaja. U EU svake godine gotovo 13 tona punjača završi na otpadu, što je zabrinjavajući podatak. Procijenjuje se da potrošači na kupovinu dodatnih punjača potroše oko 250 mil EUR godišnje, a kupci se vrlo često žale na cijene uređaja koji se prodaju bez punjača. Već godinama se u Evropskom parlamentu bore za donošenje novih propisa, što je sada i zvanično velika prednost za sve građane koji su do sada morali da kupuju različite punjače za uređaje i većina ima pune fioke starih modela.

Iz Odbora za zaštitu potrošača su rekli da je vrlo važno da potrošači u budućnosti prilikom kupovine novih uređaja budu jasno i nedvosmisleno informisani o tome da li kupuju proizvod s punjačem ili bez njega. Takođe, ne bi trebalo da se događa da cijena tog uređaja bude ista i kada se prodaje s punjačem ili kada je bez njega. Kako je rečeno, prosječna cijena punjača je oko 35 EUR, pa se smatra da bi trebalo da uređaji za toliko pojeftine budući da više neće obavezno sadržati i punjač.

Inače, već godinama je EU proizvođačima prepuštala da sami smisle zajedničko rješenje oko jedinstvenog punjača, ali to nije bilo moguće, jer su se mahom protivili ovoj novini. Zato je Veće EU odlučilo da pokrene pregovore sa Evropskim parlamentom kako bi USB-C postao univerzalni punjač, čime bi se znatno smanjila količina elektronskog otpada.

Jedinstveni punjač će sigurno dovesti do smanjenja elektronskog otpada, a kada je riječ o potrošačkoj elektronici, predviđa se da će globalna prodaja obnovljenih mobilnih telefona i računara do kraja 2024. godine dostići 65 mlrd USD. Budućnost je, dakle, i u popravci postojećih uređaja, kako bi se još smanjile količine otpada. Kako je Politika već pisala, u EU se godišnje proda čak 210 miliona pametnih telefona. Oko 77% građana više voli popravku nego kupovinu novog proizvoda, a u slučaju kvara tek 11% uređaja se popravi, a ostali se bace. To stvara veliku štetu za životnu sredinu, ali i udar na budžet građana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.