NavMenu

U BiH više od 160 prehrambenih proizvoda ispunjava uslove za orginalnost

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.07.2011. 12:37
Komentari
Podeli

Agencija za sigurnost hrane BiH, u saradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta, inicirala je, pripremila i organizirala donošenje Pravilnika o oznakama orginalnosti i geografskog porijekla hrane i Pravilnika o oznakama tradicionalnog ugleda hrane, potvrdio je za ekapija.ba Sejad Mačkić, direktor Agencije za sigurnost hrane.

Donošenjem navedenih pravilnika, po prvi put u BiH stvorena je pravna pretpostavka za zaštitu prehrambenih proizvoda koji imaju posebna svojstva.

Kako bi na najbolji mogući način implementirali ovi propisi, Agencija za sigurnost hrane BiH pokrenula je inicijativu za formiranje baze podataka svih prehrambenih proizvoda namijenjenih ishrani ljudi, koji imaju posebne karakteristike proistekle iz njihovih fizičkih, hemijskih i organoleptičkih osobina, načina proizvodnje i prerade, te podneblja iz kojeg dolaze. S tim ciljem, Agencija je upitnik za zaštitu oznaka orginalnosti, oznaka geografskog porijekla i oznaka tradicionalnog ugleda hrane uputila na adresu 144 grada i općine u BiH.

Mačkić kaže, da je Agencija dosad zapremila odgovore sa popunjenim upitnikom iz 59 gradova/općina u BiH.

"Upitnikom koji su popunjavali nadležni općinski organi, udruženja proizvođača i prehrambena industrija prijavljeno je preko 160 prehrambenih proizvoda koji, po mišljenju predlagača, ispunjavaju uslove zaštite, oznake orginalnosti, geografskog porijekla ili tradicionalnog ugleda hrane", naglašava Mačkić.

Da bi se neki proizvod zaštitio oznakom orginalnosti, geografskog porijekla ili tradicionalnog ugleda, osim ispunjavanja propisanih uslova stavljanja na tržište tog proizvoda, potrebno je priložiti i dokumentaciju koja dokazuje neposrednu povezanost prehrambenog proizvoda sa definisanim geografskim područjem u smislu uticaja na posebnost finalnog proizvoda.

"Ta povezanost mora dati objašnjenje veze posebnih svojstava tog prehrambenog proizvoda sa definisanim geografskim područjem, te definisati uticaj tog geografskog područja na svojstva gotovog proizvoda. Također, potrebno je priložiti istorijske dokaze proizvodnje proizvoda na određenom području, kao i dokaze da prehrambeni proizvod potiče iz definisanog geografskog područja", kaže Mačkić, pojašnjavajući kako se Agenciji javio veliki broj zainteresovanih stručnih službi i proizvođača prehrambenih proizvoda sa upitima za poboljšanje uslova za registraciju i dobijanje oznaka zaštićenog proizvoda, ali dosad nije uspostavljen nijedan zahtjev za registraciju.

Kako bi postupak registracije bio što jasniji, Agencija za sigurnost hrane u BiH izradila je "Vodič za registraciju oznaka orginalnosti, geografskog porijekla i tradicionalnog ugleda hrane", koji na jednostavan i prihvatljiv način daje potrebne informacije vezane za postupak registracije. Također, na poziv nadležnih organa, privrednih komora i udruženja proizvođača, predstavnici Agencije su u proteklom periodu održali više stručnih predavanja na ovu temu. "Tu aktivnost Agencija će nastaviti i u narednom periodu", poručuje Mačkić.

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija, Industrija

Zatvorena Koksara u Zenici nakon 130 godina rada - Proizvodnja čelika nije upitna, koks će se kupovati

Pogon Koksare u zeničkoj željezari zatvoren je juče nakon 130 godina rada, potvrđeno je iz kompanije ArcelorMittal Zenica u čijem je sastavu poslovala Koksara. Iz kompanije navode da su se na obustavljanje proizvodnje odlučili, između ostalog, zbog finansijske situacije, te činjenice da su skoro 80% ekoloških problema izazivale emisije iz pogona Koksare. Integralna proizvodnja čelika, ističu, neće doći u pitanje jer će se sada koks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.